Αλέξης Καλοκαιρινός για τον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου της Κνωσού: «Υπάρχει αμοιβαίο όφελος να ξεπεράσουμε την σημερινή κατάσταση»

Ενημερωτική συνάντηση με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, είχε το πρωί της Τρίτης 4/6 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, με την συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕΦΑΗ) Βασιλικής Συθιακάκη, στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις αλλαγές που ζητήθηκαν από την UNESCO για τον περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξή της στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διατάραξης της εμπορικής δραστηριότητας, ωστόσο άμεσα οι επιχειρηματίες οφείλουν να εξωραΐσουν τον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων τους. Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, θα απαιτηθούν κατασκευαστικές παρεμβάσεις σύμφωνα με την μελέτη που βρίσκεται υπό εκπόνηση. «Είμαστε στην ίδια πλευρά. Δεν συζητάμε για παύση δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τον περιβάλλοντα χώρο και την εικόνα.

Και εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να προσαρμοστούν τα υφιστάμενα προστεγάσματα ώστε να είναι πιο εμφανίσιμα και τελικά πιο λειτουργικά. Αυτές οι κατασκευές είναι αυθαίρετες. Το ζήτημα είναι να τακτοποιηθεί αυτό για να πάψει η αγωνία για το μέλλον και να αυξηθεί η ελκυστικότητα και του μνημείου και του χώρου, με ό,τι σημαίνει αυτό για την εμπορική δραστηριότητα. Υπάρχει αμοιβαίο όφελος να ξεπεράσουμε την σημερινή κατάσταση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και με εμφανή τη διάθεση συνεργασίας, δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων σε απορίες και προβληματισμούς των επιχειρηματιών και αποφασίστηκε να ακολουθήσει επίσκεψη στελεχών του Δήμου και της ΕΦΑΗ στον χώρο, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από κάθε επιχείρηση.

Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Στέλιος Μικράκης και από την ΕΦΑΗ ο Φλάβιο Ζανόν και η Ελίζα Καβουλάκη.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα