Ωφέλεια κινήτρου φορολογικής απαλλαγής επιχειρήσεων για το 2023 ζητάει ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Ανάπτυξης -Επενδύσεων, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης θέτει το ζήτημα της ωφέλειας του κινήτρου φορολογικής απαλλαγής επιχειρήσεων για τη χρήση 2023.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα στηρίξει πολλές επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει το επενδυτικό τους σχέδιο μέχρι 31.12.2023.

Αναλυτικά η ερώτηση προς προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων :

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τους Υπουργούς :

(α) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

(β) Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Χρήση κινήτρου φορολογικής απαλλαγής επιχειρήσεων για το φορολογικό έτος 2023.

Όπως είναι γνωστό οι αναπτυξιακοί νόμοι προβλέπουν καθεστώτα καταβολής επιχορήγησης και φορολογικής απαλλαγής.

Προκειμένου, μια επιχείρηση, το επενδυτικό σχέδιο της οποίας έχει υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης επένδυσης με τη μορφή φοροαπαλλαγής, να κάνει χρήση της ωφέλειας απαιτείται η έκδοση της

σχετικής πράξης από τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα.

Σύμφωνα με το άρθρο 81 του Ν. 4914/2022 και το άρθρο 5 του Ν. 5039/2023 για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα, έχει προβλεφθεί η παρακάτω δυνατότητα.

Επιχειρήσεις, των οποίων επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή φοροαπαλλαγής και είχαν υποβάλει αίτηση για την πιστοποίηση ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του επενδυτικού έργου ή για την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, να κάνουν χρήση της ωφέλειας του κινήτρου φορολογικής απαλλαγής, εφόσον η απόφαση πιστοποίησης εκδοθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος του εκάστοτε φορολογικού έτους.

Επειδή για τη χρήση 2023 δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αντίστοιχη νομοθετική διάταξη κι επειδή αρκετές επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει επενδυτικά σχέδια και έχουν υποβάλει αίτημα ελέγχου έως 31.12.2023, ωστόσο η σχετική διοικητική πράξη έχει εκδοθεί το 2024.

Ερωτάστε :

Αν προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα, σύμφωνα και με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, αντίστοιχης αντιμετώπισης για τη χρήση της ωφέλειας του κινήτρου φορολογικής απαλλαγής και για τη χρήση 2023.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις