Μαρίνος Παττακός: «Ακρίβεια αισχροκέρδεια και ευρωεκλογές»

Πολλά είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία περίοδο η χώρα και οι πολίτες, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται η ακρίβεια, αφού σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου ανάπτυξης, με υψηλές τιμές έως και 130% πωλούνται τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγους μήνες μετά το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τις πολυεθνικές εταιρείες ότι η «Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και την επιβολή προστίμων που ξεπερνούν τα 15εκ. ευρώ για αισχροκέρδεια, η Ελλάδα προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επέμβει βάζοντας φρένο στην αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική τους και να σταματήσει το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της ακρίβειας.

Με επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ζητηθεί η ευρωπαϊκή  παρέμβαση προς τις πολυεθνικές, προκειμένου να εξηγήσουν , γιατί τιμολογούν σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές.

Το γεγονός αυτό συνιστά παράβαση για αισχροκέρδεια γι’ αυτό άλλωστε έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στις πολυεθνικές εταιρίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όμως δεν είδαμε αποτέλεσμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί προφανώς τα κέρδη της απληστίας είναι μεγαλύτερα από το ύψος των επιβληθέντων προστίμων. Στην Ελλάδα η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά δαπανούν ένα μεγάλο μέρος από τα μηνιαία εισοδήματα τους για να αγοράσουν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ακόμη και αν κάνουν εξαντλητική έρευνα αγοράς για να βρουν φθηνότερα προϊόντα.
Με την ακρίβεια πάντοτε τα πράγματα αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολα γι’ αυτό και η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρήσει να πάρει διάφορα μέτρα. Στην αρχή ήταν το Market Pass, μετά το καλάθι του νοικοκυριού, το πλαφόν στο κέρδος και πρόσφατα οι «κόφτες» στις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ. Κάτι προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση όμως αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε να μπει φρένο στο ράλι των τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Τώρα χρειάζεται πάλι να δοθεί η μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Γι’ αυτό θεωρείται σωστή η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας κανόνες να φρενάρει την πληθωρισμό της απληστίας. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει υψηλός και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων μηχανισμών, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική αγορά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε τρεις Εβδομάδες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν τους νέους ευρωβουλευτές. Έχουν ήδη ψηφίσει αρκετοί μέσω της επιστολικής ψήφου σε Ελλάδα και εξωτερικό, χάρη στην νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έλαβε η κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εθνικές εκλογές, εάν η αντιπολίτευση δεν λειτουργούσε αρνητικά, εκφράζοντας με επιφυλάξεις και φοβικά σύνδρομα την αντίθεσή της.
Ο μεγάλος άγνωστος αυτών των ευρωεκλογών πέραν των κομματικών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι θα είναι η αποχή, αφού η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται δεδομένη. Η Ν.Δ. τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει να αυξάνει την συσπείρωση των ψηφοφόρων της ανεβάζοντας τα ποσοστά της κοντά στον στόχο του 33%. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται στα επίπεδα του 15% με 16%, ενώ η δεύτερη θέση δεν φαίνεται διασφαλισμένη, εάν το ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκεται στο 12% συνεχίσει μέχρι τις εκλογές ανοδική πορεία.

Στο διακύβευμα της 9ης Ιουνίου είναι ξεκάθαρο ότι θα επιλεγεί η πολιτική σταθερότητα γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλο σταθερό προβάδισμα, απέναντι στους πειραματισμούς και τις επικίνδυνες πολιτικές ακροβασίες. Το προβάδισμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο εάν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν πριν από τις εκλογές να θέσουν πλαφόν στις διαφορές τιμών προϊόντων πολυεθνικών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Τότε αυτό θα είναι νίκη όχι μόνο για την κυβέρνηση, θα είναι νίκη για την Ελλάδα και κυρίως μια μεγάλη νίκη για τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών


Ηράκλειο 21/5/2024
Μαρίνος Παττακός

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις