Στα 750 ευρώ οι νέες συντάξεις του ΕΦΚΑ

Σε χαμηλά όρια, κατά μέσο όρο 750 ευρώ, κινούνται οι συντάξεις που απονέμονται στους νέους συνταξιούχους, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία. Οι αιτίες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ο νόμος Κατρούγκαλου με τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, που όσο ωριμάζει, θα «αγγίζει» όλο και περισσότερους νέους συνταξιούχους, καθώς και η δεκαετία της κρίσης, με την ανεργία και τις χαμηλές αμοιβές που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε όσους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα οδηγούνται στην έξοδο προς τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Μάρτιο, η μέση κύρια σύνταξη υπολογίστηκε στα 818,68 ευρώ μικτά, ενώ σημαντική είναι η διαφορά των νέων συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 750 ευρώ και των συντάξεων στο δημόσιο που κινούνται σε πιο αξιοπρεπή όρια, στα 1.181 ευρώ.

Επιπλέον, το 60% του συνόλου των κύριων συντάξεων εξακολουθεί να κινείται κάτω από 1.000 ευρώ, με τα νοικοκυριά των συνταξιούχων να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επικουρικές συντάξεις. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών (πάνω από 43%) αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα που κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η μέση επικουρική σύνταξη καταγράφηκε στα 196,22 ευρώ, μικτές αποδοχές.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις