Αυγενάκης: "Πήραμε τη φωνή των Ελλήνων Αγροτών και την κάναμε σημαία στην Ευρώπη"

Τη βεβαιότητα ότι οι αγρότες, οι οποίοι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει Ευρώπη θα δώσουν ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στη Σκύδρα.

Σε μια κατάμεστη από νεοδημοκράτες αίθουσα ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις αποφάσεις της βάζει γερά θεμέλια για το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Με τη συγκέντρωση στην Πέλλα ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ΥπΑΑΤ στο νομό, όπου είχε συναντήσεις με αγρότες, συνεταιριστές και εκπροσώπους μεταποιητικών μονάδων και εργοστασίων τυποποίησης φρούτων και λαχανικών.

Ο Υπουργός στις επαφές του αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας και τα προϊόντα της από τις επαφές του πρωθυπουργού αλλά και του ιδίου στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και τις λύσεις που μπορούν να προκύψουν στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Πόσο αφελείς μας θεωρεί το ΠΑΣΟΚ;

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ επικέντρωσε τα πυρά του στην αντιπολίτευση και στη θολή στάση που κρατάει σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφού στελέχη και βουλευτές της άλλα λένε στο εσωτερικό και άλλα πράττουν στο εξωτερικό. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της Αριστεράς από την ψηφοφορία της διάταξης που απάλλασσε από ελέγχους αγρότες που καλλιεργούν κάτω από 100 στρέμματα. Και κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι στην ίδια ψηφοφορία, ο εκπρόσωπός του Νίκος Παπανδρέου, έκανε δήθεν λάθος και ψήφισε εναντίον της ρύθμισης. «Μα τόσο αφελείς μας θεωρεί;», διερωτήθηκε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «το μόνο κόμμα που δεν αλλάζει συμπεριφορά και είναι σταθερά στο πλευρό των αγροτών και ό,τι λέει στο εσωτερικό λέει τα ίδια και στο εξωτερικό, είναι η ΝΔ. Δουλεύουμε σκληρά, δουλεύουμε συντονισμένα, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σχέδιο και όραμα και στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Προτάσσουμε τρεις αλλαγές στην ΚΑΠ

Στη συνέχεια θύμισε ότι όταν πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε μαζί με τον πρωθυπουργό την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ειρωνευόντουσαν. «Εμείς όμως πήραμε τη φωνή των αγροτών και την κάναμε σημαία στην Ευρώπη», είπε και ανέλυσε τις κινήσεις του σε επίπεδο αγροτικής διπλωματίας τόσο στο ΕΛΚ όσο και στην ομάδα EUMED9 που είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη συμμαχιών που οδήγησαν στις πρώτες αλλαγές στην ΚΑΠ

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα σημεία των αλλαγών που προτάσσει η Ελλάδα και συγκεκριμένα:

– Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

– Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών.

– Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Ευρωεκλογές: Δείγμα εμπιστοσύνης η ψήφος του λαού

Τόνισε επίσης, ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι καθοριστική για το πού θέλουμε να οδηγηθεί η Ευρώπη. Για το αν θέλουμε μια Ευρώπη λειτουργική, που θα είναι κοντά στον πολίτη, κοντά στον αγρότη με πράξεις ή μια Ευρώπη που κάποιοι θα επιβάλλουν τις ουτοπικές θεωρίες τους, όπως έγινε με τους Πράσινους, Σοσιαλιστές και Αριστερά στην υπόθεση της ΚΑΠ.

Το στοίχημα για όλους μας, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, είναι να μη επιτρέψουμε αδιαφορία και χαλαρή ψήφο. Σαφώς, διευκρίνισε, δεν εκλέγεται κυβέρνηση, αφού αυτό έγινε πριν από εννέα μήνες, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει πόσο εμπιστεύεται ο λαός την κυβέρνηση. Κάλεσε δε, τους πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στήριξης προς τον πρωθυπουργό και την ευρωπαϊκή πολιτική που ασκεί.

«Αγροτιά σημαίνει δυνατή Ευρώπη και γι’ αυτό παλεύουμε, αλλά και γι’ αυτό σας θέλουμε κοντά μας στον αγώνα που κάνουμε», ανέφερε.

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους αγρότες όπως οι έλεγχοι στην αγορά που θα συνεχισθούν, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης για την υλοποίηση των οποίων κάλεσε και πάλι τις τέσσερις Περιφέρειες που αρνούνται να συμμετάσχουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των κτηνοτρόφων των περιοχών τους, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και τη στήριξη του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια τα οποία αποτελούν, όπως σημείωσε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ίδρυση αυτοτελών Αγροτικών Επιμελητηρίων, αλλά και τη συνέχιση της προσπάθειας για εξυγίανση και νοικοκύρεμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί με διαφάνεια και με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν δύο επίπεδα ασφάλισης: Το υποχρεωτικό και το προαιρετικό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καμία καλλιέργεια και καμία παραγωγή δεν θα είναι πλέον ανασφάλιστη.

ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Εργαζόμαστε με συνέπεια για τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επενδύει στον διάλογο με τους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στον κλάδο και να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, που είναι η ουσιαστική στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΥΠΑΑΤ, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, με έμφαση στις παρεμβάσεις του Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη στην Ε.Ε., όπου η Ελλάδα κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, με τον ΥΠΑΑΤ να αναδεικνύει την ανάγκη για τις απαραίτητες δομικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, με κυρίαρχη προτεραιότητα το όφελος των παραγωγών.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον Νομό Πέλλας, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του παγετού της Άνοιξης του 2021, την αναδιοργάνωση στον ΕΛΓΑ και την επαναφορά του καθεστώτος πληρωμών με εφάπαξ καταβολές στους χρόνους που πρέπει και όχι τμηματικά, τονίζοντας ακόμα, ότι οι επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζει η τωρινή ηγεσία θα καταστήσουν τον ΕΛΓΑ ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία του παραγωγού. Αναφέρθηκε επίσης, στο εμβληματικό έργο της περιοχής, το Φράγμα του Αλμωπαίου, που δρομολογείται επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και θα ωφελήσει τους παραγωγούς της περιοχής. Ενώ τέλος, τόνισε ότι με την αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης κατά 125 εκατομμυρίων ευρώ, ο αριθμός των ενταγμένων σχεδίων για τον Νομό Πέλλας αυξήθηκε από τους 135 στους 317 δικαιούχους, ενώ στις 8 προκλήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης του ΥΠΑΑΤ, έχουν κατατεθεί 41 προτάσεις συνολικού ύψους επένδυσης 83 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 45 είναι δημόσια δαπάνη.

Γιώργος Στρατάκος: Ενωμένοι κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά: Οδηγούμε τη ΝΔ σε νέες νίκες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος τόνισε ότι η ΝΔ συνεχίζει με συνέπεια τους αγώνες της για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ τα κάλεσε στη μάχη των ευρωεκλογών να προσφέρουν, όπως κάνουν πάντα, τον καλύτερο εαυτό τους. «Προχωράμε σε τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον του αγροτικού τομέα», τόνισε ο Γιώργος Στρατάκος και αναφέρθηκε σε μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη των αγροτών, όπως:

– Η μείωση στης τιμής μονάδας του αγροτικού ρεύματος από 0,16 λεπτά την Κιλοβατώρα στα 0,092

– Την καθιέρωση μηδενικού επιτοκίου για εξόφληση χρεών

– Την συνέχιση για το 2024 και 2025 της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Τη μείωση φόρου κατά 50% στους αγρότες που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα

– Τη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% σε αγροεφόδια και λιπάσματα

– Τη μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα.

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν και πάλι τη νίκη στη ΝΔ «Ενωμένοι κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά: Οδηγούμε τη ΝΔ σε νέες νίκες», τόνισε.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής και η Δήμαρχος Σκύδρας Αικατερίνη Ιγνατιάδου

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις