Καφές: Πολυτέλεια η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων – Στα ύψη οι τιμές

Η πλέον αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων χειμώνα – καλοκαίρι είναι η κατανάλωση καφέ. Όμως η συνήθεια αυτή γίνεται σιγά-σιγά πλέον πολυτέλεια.

Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι οι τιμές είναι ήδη απλησίαστες, με παράγοντες της αγοράς να προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις.

«Από δω και πέρα θα είναι δύσκολο να βρείτε το καφέ, φρέντο εσπρέσσο – φρέντο καπουτσίνο, γενικά ότι είναι σε εσπρέσσο, κάτω από 2 ευρώ, επομένως μεγάλες οι αυξήσεις», λέει εργαζόμενος.

«Για τον καφέ θεωρώ ότι είναι επιλογή σου, εγώ τον πίνω στο σπίτι για παράδειγμα. Αν θα βγω μια φορά την εβδομάδα άντε να δώσω», αναφέρει μία πελάτισσα.

«Χρυσός» ο καφές στο χέρι

Οι νέες ανατιμήσεις θα αγγίξουν το 20% στις ήδη υψηλές τιμές του καφέ. Σήμερα ο αγαπημένος φρέντο εσπρέσσο κοστίζει για takeaway από 2 έως 2,20 ευρώ ενώ με τις ανατιμήσεις που έρχονται θα κοστίζει από 2,40 έως 2,60, ο φρέντο καπουτσίνο από 2,20 έως 2,40 που κοστίζει σήμερα θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90.

«Είναι ακριβός ο καφές, απρόσιτος θα έλεγα, αλλά πρέπει να γίνει κάτι. Δεν πάει άλλο πια».

Η διεθνής τιμή του καφέ έχει ήδη φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στους τελευταίους 6 μήνες η χρηματιστηριακή αξία του αυξήθηκε κατά 74%.

Κύριες αιτίες που πυροδοτούν την αύξηση του καφέ, είναι η μειωμένη ποσότητα σοδειάς λόγω της λειψυδρίας που αύξησε την τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta αλλά και οι επιθέσεις των Χούθι στη Διώρυγα του Σουέζ που αύξησε το κόστος μεταφοράς.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια σταθερή τιμή αλλά δεν ξέρω για πόσο», λέει εργαζόμενη.

Οι νέες ανατιμήσεις στην τελική τιμή του καφέ αναμένεται να γίνουν ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις