Το μήνυμα του Αλέξη Καλοκαιρινού για την επέτειο λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και για την Ημέρα της Ευρώπης

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και της λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ηράκλειο, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης και σε δήλωσή του επεσήμανε: «Η 9η Μαΐου, ημέρα πανευρωπαϊκού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού είναι η μέρα του 1945 που στην Κρήτη, στη Βίλα Αριάδνη, γράφτηκε η τελευταία πράξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με την υπογραφή της συνθήκης παράδοσης των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Θυμόμαστε ότι οι Κρητικοί υπέφεραν πάρα πολύ στην κατοχή. Αλλά και ότι κατάφεραν να αναδείξουν το φρόνημά τους για την ελευθερία. Ένα φρόνημα που παρέμεινε ακλόνητο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής με την Εθνική Αντίσταση. Τόσο στην Μάχη της Κρήτης όσο και στην Εθνική Αντίσταση οι Έλληνες συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με τους Ευρωπαίους, και όχι μόνο, οι οποίοι βρίσκονταν στο στρατόπεδο της ελευθερίας.

Από τις στάχτες αυτού του πολέμου αναγεννήθηκε η Ευρώπη. Η σύγχρονη Ευρώπη οικοδομήθηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη ως προϋπόθεση της ευημερίας των λαών της. Η Ημέρα της Ευρώπης που εορτάζεται επίσης στις 9 Μαΐου με αφορμή την ιστορική «Διακήρυξη Σουμάν», μας θυμίζει ότι η Ευρώπη είναι ένας οργανισμός με δυναμικό χαρακτήρα. Η Ευρώπη είναι η μήτρα των πολλών κοινωνικών κατακτήσεων, εργασιακών και άλλων, αλλά και του κοινωνικού κράτους. Και ειδικά σήμερα, που οι πόλεμοι στις παρυφές του Ευρωπαϊκού χώρου δείχνουν ότι αυτές οι κατακτήσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως δεδομένες, αλλά και ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί για την κατοχύρωση και τη διεύρυνσή τους, πρέπει να σκεφτόμαστε τη σημασία που έχει η συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές για περισσότερη και όχι για λιγότερη ευρωπαϊκή ενότητα. Για την ειρήνη και την ευημερία σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις