Μαρίνος Παττακός: «Ο πλούσιος, η κάμιλος και η τρύπα της βελόνας»

Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή του κατά Ματθαίου ευαγγελίου, ο Ιησούς απευθυνόμενος προς τους μαθητές είπε: « Ευκoπώτερoν έστι κάμιλον δια της τρυμαλιάς της ραφίδος εισέλθειν, η πλούσιον εις την βασιλείαν του θεού εισελθείν ». Δηλαδή: είναι ευκολότερο να περάσει χοντρό σχοινί από τριχιά καμήλας στην τρύπα μιας βελόνας, παρά ένας πλούσιος να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού.

Ο Ιησούς μίλησε και οι μαθητές του τον άκουσαν, μετέδωσαν την διδασκαλία του παντού για τις περίφημες παραβολές, την χριστιανική θεωρία του και τα κηρύγματά του.

Οι Πατέρες της εκκλησίας του Χριστού έχουν διαχρονικά ερμηνεύσει τους λόγους του και έχουν εξηγήσει με σαφήνεια την θεϊκή τους διάσταση, μαζί με το αληθινό νόημα της διδασκαλίας που προκάλεσε την μεγαλύτερη «έκρηξη» αλήθειας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η συγκεκριμένη χριστιανική ρήση του πλουσίου, της καμίλου και της τρύπας της βελόνας, αναδεικνύει τη δυσκολία και όχι το ακατόρθωτο, ένας πλούσιος της εποχής εκείνης να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού και εξηγείται από την απάντηση που έδωσε ο Ιησούς στην ερώτηση ενός πλούσιου νέου ότι:

« Διδάσκαλε τι ποιήσω ίνα ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; »

« Να πουλήσεις όλα τα υπάρχοντά σου, να τα μοιράσεις στους φτωχούς και να με ακολουθήσεις ». Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πόσοι πλούσιοι από τότε μέχρι σήμερα έχουν ασπαστεί τα λόγια του Χριστού; Μπορεί να μην είναι η απάντηση κανένας, αλλά είναι σίγουρα πάρα πολύ λίγοι, ελάχιστοι.

Σύμφωνα με τον ορθόδοξο Ουκρανό βιολόγο Θεοδόσιο Ντομπζάνσκι, η κοινωνία είναι οργανωμένη ιεραρχικά, αριστοκρατικά και ταξικά, αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό για να αμβλύνει τις φοβίες των πλουσίων από την απαιτητική διδασκαλία του Χριστού, επισημαίνοντας ότι:  « Η φράση του Χριστού για τον πλούσιο, την καμήλα και την τρύπα της βελόνας, είναι σαφέστατη και αποκλείει οποιαδήποτε εναλλακτική ερμηνεία με την οποία οι πλούσιοι επιχειρούν να καθησυχάσουν τη συνείδησή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Θεό, αναφορικά με τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε ευγενείς και πληβείους, σε σοφούς και απερίσκεπτους, σε ταλαντούχους και ανίκανους… Μην μας κατηγορείτε λένε οι πλούσιοι και οι ισχυροί, ο Θεός ευθύνεται που μας προίκισε με ανώτερα γονίδια ».

Ο Ντομπζάνσκι, ως βιολόγος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε μονοσήμαντη σχέση με γονότυπου και φαινότυπου, ούτε κάποιο γονίδιο νοημοσύνης ή κατοχής ορισμένης ιδιαίτερης ικανότητας.

Τα ίδια πάνω κάτω που συνέβαιναν τον καιρό εκείνο της διδασκαλίας του Ιησού με τους φτωχούς και τους πλούσιους συμβαίνουν και στην εποχή μας, αφού από τότε μέχρι και σήμερα στην ζωή μας, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε.

Τα δημοσιοποιημένα στοιχεία στη στήλη « κοσμοθεωρία  » του Ελεύθερου Τύπου για την υιοθέτηση της πρότασης του Γάλλου οικονομολόγου Ντανιέλ Ζικμάν, περί επιβολής ετήσιου φόρου 2% από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες της Αμερικής και της Νότιας Αφρικής στους τρεις χιλιάδες δισεκατομμυριούχους  πλουσιότερους ανθρώπους της γης. « Το 80% των ψηφοφόρων συμφωνεί » λέει ο Ζίκμαν, αλλά δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι οι υπερ-πλούσιοι θα το πολεμήσουν. Μισούν την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Θα κάνουν lobbying στις κυβερνήσεις και θα ρίξουν στη μάχη τα ΜΜΕ που κατέχουν ».

Τώρα εν όψει της συνάντησης του G20 της Βραζιλίας, οι υπουργοί των δυο μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης λένε ότι θα καλέσουν τους ομολόγους των να υποστηρίξουν την παραπάνω ιδέα, ώστε να κλείσουν όσο γίνεται οι τρύπες των φορολογικών παραδείσων, μέσα από μια ετήσια αναδιανομή πλούτου της τάξης των 290 δις ευρώ.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam υπολόγισε ότι στην τριετία της πανδημίας του Covid 19 οι δισεκατομμυριούχοι της γης έγιναν πλουσιότεροι κατά 3,3 τρις δολάρια και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την διαπίστωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ανακόπηκε η πρόοδος της μάχης κατά της παγκόσμιας φτώχειας.

Μόνο οι Η.Π.Α. έχουν τη δύναμη, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση, να υποστηρίξουν για να εφαρμοστεί με συνέπεια το σχέδιο 2% φορολόγησης σε ετήσια βάση των υπερπλούσιων δισεκατομμυριούχων της γης. Μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο όμως θα μπορούσε να γίνει ένα θαύμα η εφαρμογή του αναφερόμενου σχεδίου, ένα τεράστιο άλμα προόδου, μέσα σε λίγο χρόνο να ανασάνει ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Διανύουμε την σημαντικότερη και ιερότερη περίοδο της Χριστιανοσύνης τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών της σταύρωσης και της ανάστασης του Ιησού Χριστού, ευρισκόμενοι τις άγιες αυτές μέρες μέσα στο εκκλησιαστικό περιβάλλον από τους ύμνους και τα Ευαγγέλια των θρησκευτικών ακολουθιών.

Είναι πολλές οι ομιλίες, οι παραβολές και τα θαύματα που περιγράφονται στα Ιερά Ευαγγέλια από τη διδασκαλία του Χριστού και κάθε μια μεθερμηνευόμενη προσδίδει με ιδιαίτερη έμφαση το πραγματικό τους νόημα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη επιρροή των πιστών από τα αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελιστών και της υμνολογίας της Μεγάλης Εβδομάδας. Φέτος θα γιορτάσουμε πάλι ένα διαφορετικό Πάσχα αφού είμαστε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές και θα μπορέσουμε να πάμε με προσοχή και προσευχή στις εκκλησίες και να στρώσουμε το πασχαλινό τραπέζι με τις οικογένειές μας και τους φίλους μας.

Καλή Ανάσταση

 

Ηράκλειο 02-05-2024

Μαρίνος Παττακός 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις