Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Η φυσική ανοσία δεν αρκεί έναντι της Όμικρον

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250
Για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας «με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία» αναφέρθηκε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, δίνοντας τα νεότερα δεδομένα του CDC για την ασφάλεια των εμβολίων.

Όπως ανέφερε, στις ΗΠΑ μέχρι στις 10 Δεκεμβρίου είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 7,1 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/Biontech σε παιδιά 5-11 ετών και σημειώθηκαν μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Συγκεκριμένα, είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών και καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και ανά φύλο ήταν περίπου μισά μισά. Το 97% εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, 4 σε αγόρια και 4 σε κορίτσια.

«Η συχνότητα της περίπου μία στο εκατομμύριο της μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών. Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφευγε από αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών».

Σε ό,τι αφορά την «Όμικρον», σημείωσε ότι έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας μεγάλου αριθμού ερευνητικού κέντρων προκειμένου να απαντηθούν πολύ βασικά ερωτήματα, συμπληρώνοντας:

«Το θέμα της μεταδοτικότητας είναι κάτι που έχει διευκρινιστεί, τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν λίγο από μελέτη σε μελέτη, η Όμικρον χαρακτηρίζεται ως μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση -ένα δεύτερο στοιχείο συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα».

«Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε:

«Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης».

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις