Ηράκλειο: Ξεκίνησε η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής με 3.500 διαγωνιζόμενους από 36 χώρες
Ηράκλειο: Ξεκίνησε η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής με 3.500 διαγωνιζόμενους από 36 χώρες

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής με 3.500 διαγωνιζόμενους από 36 χώρες

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, με τους αγώνες πάλης, η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής που φιλοξενεί το Ηράκλειο στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Αλικαρνασσού, στα Δύο Αοράκια.

Το παρών δίνουν 3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου οι οποίοι, όπως επισήμανε χθες και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, θα αποδείξουν πως “οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της, μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών, να αναπτύξουν νέα εργαλεία και μεθόδους, οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες στην πορεία τους ως αυριανοί επιστήμονες”.

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, παίδων, εφήβων και ενηλίκων και θα διαγωνιστούν σε 19 αθλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η πάλη, η τοξοβολία, η σφαιροβολία, ο μαραθώνιος, το ποδόσφαιρο, η κωπηλασία και το πένταθλο. Παράλληλα, στη μοναδική online διαγωνιστική κατηγορία Έκθεση – Καινοτομία διαγωνίζονται 9 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για την πιο καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. Στο τέλος κάθε ημέρας ακολουθούν οι απονομές των τίτλων για τα αγωνίσματα της ημέρας και οι απονομές θα πλαισιωθούν από μουσικοχορευτικά δρώμενα. Η είσοδος στο κοινό είναι δωρεάν για όλες τις εκθέσεις, τα δρώμενα και τα αγωνίσματα από τις 09:00 ως τις 20:00.

Ο Εμμανουήλ Βελιδάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O., επεσήμανε πως ο οργανισμός «είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί μαζί με τους συνδιοργανωτές μας και την Περιφέρεια Κρήτης τους 3.500 διαγωνιζόμενους από τις 36 χώρες του κόσμου. Η “σοφία” του ολυμπιακού πνεύματος ελπίζουμε να αναδειχθεί μέσα από τις προσπάθειες των νέων να υπερνικήσουν τις δυσκολίες της ανθρώπινης κίνησης ενός αθλητή με τα ρομποτικά τους “όπλα”. Στο ασταθές παγκόσμιο τοπίο ευελπιστούμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα παράθυρο ελπίδας, καθώς το μέλλον θα αναδειχθεί τις ημέρες αυτές εδώ, στην Ελλάδα μας, στην Κρήτη μας, στο Herakleion Arena».

Όπως τόνισε η Εύα Κατσαράκη, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η εταιρεία συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει έκθεση προβολής Τοπικών Προγραμμάτων CLLD LEADER των τεσσάρων Αναπτυξιακών εταιριών της Κρήτης (Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Αναπτυξιακή Λασιθίου, ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης). Παράλληλα θα γίνουν workshops για τον αγροτικό τομέα, την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και τη διασύνδεσή τους με τις νέες τεχνολογίες και τη Ρομποτική.

Το διάσημο ρομπότ “Sophia”

Ξεχωριστή παρουσία στους αγώνες θα έχει το πιο διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, η Sophia, η οποία θα βρεθεί στο κλειστό γυμναστήριο το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, η Sophia είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. “Είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά. Κατασκευάστηκε το 2016 από τον καθηγητή Ντέιβιντ Χάνσον. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετέχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Είναι το πρώτο ρομπότ που έχει λάβει ιθαγένεια (τη σαουδαραβική) και το πρώτο ρομπότ που κατέχει τον τίτλο της «Πρωταθλήτριας Καινοτομίας», τον οποίο της απέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη”. Μάλιστα, μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει, προσθέτουν, “μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες. Και θα την ακούσουμε να μιλάει στα Ελληνικά καθώς είναι μία από τις 20 γλώσσες που μιλά άπταιστα”.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ertnews.gr
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις