Αυξήσεις φωτιά στις τιμές ρεύματος από το 2022

Με τιμές Αυγούστου ο Δεκέμβριος μετά τα μέτρα

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Αυξήσεις «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα έρχονται το πρώτο δίμηνο του 2022. Στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (eex) τα συμβόλαια για την Ελλάδα διαπραγματεύονται στα 363 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και στα 375 ευρώ για τον Φεβρουάριο, από 237 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η αυξητική τάση στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκή. Στη Γαλλία το ρεύμα θα φτάσει στα 590 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 648 ευρώ τον Φεβρουάριο. Στην Αγγλία 466 και 438 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στην Ισπανία θα φτάσει 333 και 338 ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN οι τιμές αναμένεται να πέσουν από τον Μάρτιο.

Η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 39 ευρώ για τον Νοέμβριο και θα αυξηθεί στα 49,5 ευρώ για τον Δεκέμβριο για όλους. Στο φυσικό αέριο η έκπτωση ήταν στο 16% για Οκτώβριο και Νοέμβριο και αυξάνεται σε 40% για Δεκέμβριο δηλαδή 34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Μαζί με την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου η έκπτωση φτάνει στα 49 ευρώ για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αυξήσεις από τον Ιανουάριο θα είναι μεγάλες και ιδιαίτερα αισθητές στις τσέπες των καταναλωτών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. Συγκεκριμένα:

Θα υπάρξει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.
Θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο
Η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 39 ευρώ για τον Νοέμβριο και θα αυξηθεί στα 49,5 ευρώ για τον Δεκέμβριο για όλους. Στο φυσικό αέριο η έκπτωση ήταν 16% για Οκτώβριο και Νοέμβριο και αυξάνεται σε 40% για Δεκέμβριο δηλαδή 34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Μαζί με την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου η έκπτωση φτάνει στα 49 ευρώ για τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Σε τιμές Αυγούστου οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο – Αυξήσεις φωτιά τον Ιανουάριο

Σε επίπεδα Αυγούστου «ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος τον Δεκέμβριο μετά τις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, τον Ιανουάριο αναμένεται να υπάρξει νέα ραγδαία αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, εκτός αν ανακοινωθούν μέτρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το OPEN τα νέα μέτρα μεταφράζονται ως εξής στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος:

  • Νοικοκυριό με κατανάλωσε 375 κιλοβατώρες τον μήνα
  • Τον Αύγουστο πλήρωσε 88 ευρώ
  • Τον Οκτώβριο πλήρωσε 106 ευρώ
  • Τον Νοέμβριο πλήρωσε 97 ευρώ
  • Τον Δεκέμβριο θα πληρώσει 89 ευρώ
  • Τον Ιανουάριο το νοικοκυριό -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα κληθεί να πληρώσει 140 ευρώ

Τι ισχύει με το φυσικό αέριο

  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 1000 κιλοβατώρες τον μήνα
  • Από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 πλήρωσε 181 ευρώ χωρίς επιδότηση
  • Για τη φετινή χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022) θα πληρώσει 474 ευρώ με την επιδότηση να φτάνει στα 204 ευρώ.

Παράταση στην πληρωμή επιστρεπτέων προκαταβολών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε 6μηνη παράταση στην αποπληρωμή των επιστρεπτέων προακατβολών για 700.000 επιχειρήσεις καθώς η πρώτη από τις 60 δόσεις θα καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου αντί για 31 Ιανουαρίου 2022. Όσοι θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ μπορούν έως τέλη Μαρτίου κερδίζοντας την έκπτ5ωση 15%.

Εξάμηνη παράταση παίρνει και το πρόγραμμα των παγίων δαπανών με συμψηφισμό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως 30 Ιουνίου ενώ για 3 μήνες παρατείνεται το πρόγραμμα συνεργασία.

 

Περισσότερες Ειδήσεις