Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα»
Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα»

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα»

Δύο ισχυροί σεισμοί που ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής (29.3.2024) ανοιχτά της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και ο δεύτερος – με διαφορά ενός λεπτού – ήταν 5,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στις Στροφάδες ανοιχτά της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 9:11 το πρωί σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34 χλμ. ενώ το επίκεντρο ήταν 17 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Στις 9:12 σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρότερος σεισμός 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 21,4 χλμ και επίκεντρο 14 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Η δόνηση ήταν ιδιαίτερη ισχυρή και έγινε αισθητή στην Αθήνα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».

Εξήγησε πως «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».

Σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα» και τόνισε πως: «Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τους κατοίκους, αλλά καλό θα ήταν να μην προσεγγίζουν ερειπωμένα σπίτια και να μην κατοικούν σε σπίτια που έχουν προβλήματα στατικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις