Ακρίβεια: «Καλπάζουν» τα ενοίκια – Αυξήσεις έως και 50%
Ακρίβεια: «Καλπάζουν» τα ενοίκια – Αυξήσεις έως και 50%

Ακρίβεια: «Καλπάζουν» τα ενοίκια – Αυξήσεις έως και 50%

Τα πρωτεία κατέχουν τα Νότια Προάστια της Αττικής, ο Πειραιάς καθώς επίσης και τα δυτικά Προάστια. Εκτός του λεκανοπεδίου παρατηρούνται αυξημένα ενοίκια στην περιοχή της Χαλκιδικής αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το μέσο ενοίκιο στη Βουλιαγμένη ανέρχεται στα 18,1€/τ.μ., ενώ στην Γλυφάδα κυμαίνεται στα 15€/τ.μ. Τιμές οι οποίες είναι αυξημένες κατά 10,5% σε σχέση με το 2022.

Στα ύψη βρίσκονται τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, με τιμές των 10 ευρώ/τ.μ. Στο Κουκάκι τα ενοίκια κυμαίνονται στα 10 με 12 ευρώ ανά τ.μ, στα Εξάρχεια φτάνουν στα 9 με 10 ευρώ ανά τ.μ.

Πανάκριβα τα ακίνητα στο κέντρο
Οι ακριβότερες περιοχές με διαφορά είναι το Κολωνάκι και η Πλάκα όπου τα ενοίκια ανέρχονται πάνω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ.. Στο Π. Ψυχικό και στη Φιλοθέη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται πρόκειται για κατασκευές άνω των 40 ετών, οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται μεταξύ 12 με 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τα σπίτια, μάλιστα, χτυπούν τιμές ρεκόρ ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως ανακαινισμένα σε κουφώματα, κουζίνες και μπάνια.

Πρωταθλητές πάντως είναι πάντα, σε ποσοστό αύξησης, τα δυτικά προάστια. Από τα μόλις 5,3 ευρώ/τ.μ. σε 8,05 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του, με διαφορά κερδίζει το Μοσχάτο με 9,4 ευρώ/τ.μ. και το κέντρο του Πειραιά με επίσης 9,4 ευρώ/τ.μ.

Από την άλλη, τα υψηλά ενοίκια δε σημαίνουν πάντα κέρδος για τον ιδιοκτήτη. Κάποιοι ενοικιαστές θα πουν το «ναι» ακόμα και σε εξωφρενικές τιμές αλλά δε θα τις πληρώσουν.

Στη Θεσσαλονίκη, το μετρό αλλάζει τα πάντα. Τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης έφτασαν τα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, στη Χαλκιδική τα ενοίκια έφτασαν τα 30€/τ.μ.

Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν την πώληση από την ενοικίαση.

Αποκαλυπτική της απροθυμίας χιλιάδων ιδιοκτητών να νοικιάσουν το σπίτι τους, έναντι εκείνων που προτιμούν την πώλησή του, είναι η εικόνα που προκύπτει με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων αγγελιών. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα νούμερα, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση είναι πολλαπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση.

Την ίδια ώρα, η εκρηκτική άνοδος του Airbnb δε φαίνεται να αφήνει περιθώρια για να πιστέψει κάποιος πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν.

«Οι τιμές έχουν ανέβει σε όλη την Αττική»
Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών, μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/3) στο Mega όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι τιμές έχουν ανέβει σε όλη την Αττική αλλά υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι ακόμα πιο χαμηλά. Όπως τα Πατήσια και τα Δυτικά Προάστια».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις