Ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη υιοθέτησε για πρώτη φορά ο ΟΗΕ
Ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη υιοθέτησε για πρώτη φορά ο ΟΗΕ

Ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη υιοθέτησε για πρώτη φορά ο ΟΗΕ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ομόφωνα εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το πρώτο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα και να επαγρυπνούν για νέους κινδύνους.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο πρότειναν οι ΗΠΑ με την στήριξη της Κίνας και ακόμα 120 χώρες, ζητά επίσης αυστηροποίηση των κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Σήμερα, τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μίλησαν με μια φωνή και επέλεξαν από κοινού να ελέγξουν την τεχνητή νοημοσύνη αντί να την αφήσουν να ελέγχει εμάς» δήλωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκίνφιλντ.

Το ψήφισμα είναι η τελευταία μιας σειράς πρωτοβουλιών που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να ρυθμίσουν την τεχνολογία, εν μέσω φόβων ότι η ΑΙ θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές απώλειες θέσεων εργασίας ή χρησιμοποιηθεί για μαζική απάτη και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.

Σε περίπτωση κατάχρησης, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «υπονομεύσει την προστασία, προώθηση και αξιοποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» προειδοποιεί το ψήφισμα σύμφωνα με το Reuters.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες υπέγραψαν την πρώτη διεθνή συμφωνία για την ΑΙ, τη λεγόμενη Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ, η οποία ζητά από τις εταιρείες να αναπτύσσουν συστήματα«ασφαλή εκ σχεδιασμού».

Η Ευρώπη προηγείται έναντι των ΗΠΑ χάρη στον κανονισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ρύθμιση των εφαρμογών ΑΙ ανάλογα με την επικινδυνότητά τους.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΞΠΑ, το ψήφισμα που ενέκρινε ο ΟΞΕ είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν τέσσερις μήνες.

Το κείμενο, είπε, «»προσφέρει έναν αριθμό βασικών αρχών που θα καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη και χρήση της ΑΙ».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Επιστήμη & Τεχνολογία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις