Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο - Την Τετάρτη 27 Μαρτίου η ανακοίνωση
Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο - Την Τετάρτη 27 Μαρτίου η ανακοίνωση

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο – Την Τετάρτη 27 Μαρτίου η ανακοίνωση

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio μίλησε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου λέγοντας ότι «σήμερα καταθέσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή μας για τον κατώτατο μισθό.

Την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η εισήγησή είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ. Επιδίωξή μας είναι από τη μία πλευρά να στηρίξουμε τα νοικοκυριά κι από την άλλη να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο.»

Ο νέος κατώτατος μισθός «θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, ώστε να στηρίξουμε το εργατικό δυναμικό της χώρας, ειδικά τώρα εν όψει θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας», πρόσθεσε. «Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τα 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ αλλά και τις τριετίες».

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με την Πλατφόρμα Εργαζόμενων Συνταξιούχων η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουμε φτάσει στους 46.000 εργαζόμενους συνταξιούχους ενώ πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας γνωρίζαμε ότι εργάζονταν 36.000 συνταξιούχοι». Η ίδια υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα. Το γεγονός ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι που εργάζονται μπαίνουν στην πλατφόρμα και το δηλώνουν, επιβεβαιώνει την ορθότητα του μέτρου. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, προστατεύουμε τους συνταξιούχους, αυξάνουμε το εισόδημά τους και καταπολεμούμε την αδήλωτη εργασία.»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις είναι πλέον λιγότερες από 24.000, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2019. «Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, αυτή τη στιγμή είμαστε στις 24.000 αλλά και όσον αφορά στις επικουρικές στις 10.000 λιγότερες από ότι το καλοκαίρι. Σας θυμίζω ότι το 2019 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας εκκρεμούσαν με 1 εκατομμύριο συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις