Ένα βήμα πιο κοντά η ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή του Δήμου Ηρακλείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Ένα βήμα πιο κοντά η ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή του Δήμου Ηρακλείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Ένα βήμα πιο κοντά η ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή του Δήμου Ηρακλείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Αλέξη Καλοκαιρινού για την υποβολή αίτησης του Δήμου Ηρακλείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, για τη χορήγηση δανείου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού 2024 ύψους 26.987.420,40 ευρώ, κατά την έκτακτη, μονοθεματική συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου.

Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, αναφέρθηκε στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος, καθιστώντας σαφές ότι αν ο Δήμος δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι την 31η Μαρτίου, το μόνο το οποίο θα μπορούμε να εκτελεί είναι η μισθοδοσία. «Καμία άλλη ανάγκη, ούτε καν οι ζωτικές δαπάνες του Δήμου δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε επίσης το ιστορικό σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας καθώς και το ότι ο προϋπολογισμός είναι ανισοσκελής, διότι τα έσοδα βρίσκονται περίπου στο ύψος των 254.100.000 ευρώ και τα έξοδα στο ύψος των 281.100.000 ευρώ. Συνεπώς η διαφορά για τον ισοσκελισμό ανέρχεται στα σχεδόν 27 εκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι το ύψος του ποσού για το οποίο αναζητείται χρηματοδοτική πηγή.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε, την αποστολή πρόσκλησης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την απάντηση – πρόταση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο προσφέρει δυο εκδοχές σχετικά με τα επιτόκια. Κυμαινόμενο επιτόκιο ή μεικτό επιτόκιο, δηλαδή σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 10 έτη και κυμαινόμενο επιτόκιο για τα επόμενα 10 έτη, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας. Σε αυτή την πρόταση, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε ότι η επιλογή του δανείου με το μεικτό επιτόκιο είναι η πλέον συμφέρουσα για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς το σταθερό επιτόκιο σήμερα βρίσκεται στο 5,1%, σε αντίθεση με το κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βρίσκεται στο 8,21%.

«Με αυτά τα δεδομένα, η εισήγηση μου προς το Σώμα είναι να λάβει την απόφαση να υποβάλλει την αίτηση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιλέγοντας την λύση του μικτού επιτοκίου» είπε απευθυνόμενος στο Σώμα ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι ότι με τον δανεισμό αυτό ανοίγουμε μια χρηματοδοτική γραμμή. Δεν έχουμε υποχρέωση να λάβουμε το σύνολο του ποσού. Δεν έχουμε ποινή αν παραιτηθούμε από μέρος του ποσού. Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα δάνειο το οποίο βρίσκεται στο ύψος έως των σχεδόν 27 εκατομμυρίων. Και σε χρόνο αποπληρωμής που βρίσκεται σχεδόν έως τα 20 έτη. Θεωρώ ότι και τα δύο αυτά στοιχεία είναι σημαντικά. Και είναι σημαντικά διότι με την κατάλληλη δραστηριοποίηση αυτής της Δημοτικής Αρχής για την εξεύρεση άλλων πόρων θα μπορέσουμε θεωρώ να επιτύχουμε μια μικρότερη εκταμίευση των ποσών για την χρήση για την οποία τα προορίζουμε και βεβαίως το ζήτημα είναι να μην αναλώνουμε ίδιους πόρους του Δήμου εκεί όπου μπορούμε να επιτύχουμε χρηματοδοτήσεις, είτε εθνικές, είτε ευρωπαϊκές.».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Αγριμανάκη, με τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό κατά τη δευτερολογία του υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός προέβλεπε έργα περίπου 2 εκ. ευρώ, από σύνολο συμβάσεων άνω των 20 εκ. ευρώ, τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν βιώσιμα και τόνισε: «Η παράταξή Δικαίωμα στην Πόλη η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη των Δημοτών, δημιουργήθηκε με πολιτικά κριτήρια. Με κριτήρια του ποιοι μπορούν να πάνε την πόλη μπροστά. Εάν δεν προχωρούσε η Δημοτική Αρχή σε λύση ο Δήμος θα έμπαινε σε επιτροπεία. Θα παραδίδαμε τα κλειδιά. Και αυτή η παράταξη δεν πρόκειται να παραδώσει τα κλειδιά. Θα πάει τον Δήμο μπροστά.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε επίσης ότι κάθε σκέψη για διάλυση των επίμαχων συμβάσεων θα ενέπλεκε τον Δήμο σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες για θετική ζημία με κίνδυνο να κατηγορηθεί ο Δήμος ακόμη και για απιστία σε περίπτωση επαναπροκήρυξης αυτών των έργων και κατάθεσης προσφορών με μικρότερες εκπτώσεις. «Η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφούσα παράταξη, έχει ως μόνο γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Το συμφέρον των Δημοτών. Το συμφέρον των ανθρώπων. Τη μη επιβάρυνσή τους σε συνάρτηση με την εκτέλεση του δημοτικού έργου το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ. Οποιαδήποτε άλλη λύση είτε θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, είτε θα επιβάρυνε υπέρογκα τον Δήμο και κατά συνέπεια θα ήταν εις βάρος των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου, καλώντας το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση για την υποβολή αίτησης του Δήμου Ηρακλείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, για τη χορήγηση δανείου ισοσκελισμού.

Αμέσως μετά ακολούθησε ψηφοφορία, με το θέμα να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δέχθηκε την εισήγησή μου να προχωρήσει στην αίτηση για την χορήγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ύψους σχεδόν 27 εκ. ευρώ. Αυτό γίνεται σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και με την κατάλληλη διαδικασία η οποία απαιτείται από την Δημοτική Επιτροπή» επεσήμανε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι ορθή. Είναι η καλύτερη λύση η οποία έχουμε για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Για να υπηρετήσουμε τους Δημότες. Για να πάμε την πόλη μπροστά. Από την άποψη αυτή, θεωρώ ότι ξεφεύγοντας από τους οικονομικούς περιορισμούς τους οποίους η πραγματικότητα μας είχε θέσει, ανοίγεται μπροστά μας μια νέα πραγματικότητα. Που ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πρέπει δηλαδή να εκτελέσουμε έργα, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του προγράμματος μας. Αυτό δεν μπορεί να περιμένει. Οι πολίτες το περιμένουν. Οι πολίτες το αξίζουν.».

Ποια είναι τα δεδομένα της πρότασης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων;

Το ΤΠκΔ ήταν το μόνο Ίδρυμα που κατέθεσε πλήρη και δεσμευτική προσφορά για 20ετες δάνειο ύψους 26.987.420,40 ευρώ προσφέροντας δυο εκδοχές σχετικά με τα επιτόκια:

α) Κυμαινόμενο επιτόκιο

β) Μεικτό επιτόκιο, δηλαδή σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 10 έτη και κυμαινόμενο επιτόκιο για τα επόμενα 10 έτη, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας.

Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου εισηγήθηκε ότι η επιλογή του δανείου με το μεικτό επιτόκιο είναι η πλέον συμφέρουσα για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς το σταθερό επιτόκιο σήμερα βρίσκεται στο 5,1%, σε αντίθεση με το κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βρίσκεται στο 8,21%.

Σημαντικό είναι και το ότι το ΤΠκΔ, από τη σύστασή του, έχει στόχο μεταξύ άλλων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα εργαλείο της Πολιτείας και όχι μια συνηθισμένη «τράπεζα».

 

Λένε ότι θα μπορούσατε να περιμένατε για να βρείτε καλύτερη προσφορά. Ισχύει;

Σύμφωνα με το νόμο, αν ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι 31 Μαρτίου 2024, η μοναδική οικονομική δραστηριότητα στην οποία θα μπορεί να προβεί είναι η καταβολή των μισθών των υπαλλήλων. Δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει καμία άλλη οικονομική ανάγκη. Ούτε για την παιδεία, ούτε για την κοινωνική πρόνοια, ούτε καν για τα καύσιμα των απορριμματοφόρων. Ο χρόνος ήταν και παραμένει βασικός «αντίπαλος». Επίσης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το αν και πότε θα μπορούσε να βρεθεί χαμηλότερο επιτόκιο.

 

Λένε επίσης ότι θα μπορούσατε να καθυστερήσετε την εκτέλεση των επίμαχων έργων, να εκτελούνταν σε βάθος αρκετών χρόνων σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, χωρίς δάνειο. Ισχύει;

Οι παρατάσεις των συμβάσεων, ακόμα και εάν μπορούσαν να υλοποιηθούν, θα είχαν σημαντική επιβάρυνση για τον Δήμο σε κάθε αναθεώρηση. Οπότε και η σωρευτική οικονομική επιβάρυνση στην πάροδο των (πολλών) ετών θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Επίσης, με ταμειακό υπόλοιπο 14,5 εκ. ευρώ (όπου τα 8 εκ. αφορούν δαπάνες του 2023) δεν υπάρχουν επιλογές. Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να έχει ένα ποσό ασφαλείας για να μπορεί να λειτουργήσει. Ειδικά σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς και μεταβάλλεται.

 

Ποιες άλλες επιλογές διαχείρισης της κρίσης υπήρχαν;

  1. Επιτήρηση με τα σφιχτά δεδομένα του Προγράμματος Εξυγίανσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών
  2. Ακύρωση συμβάσεων με τεράστιο κόστος (ειδικά λόγω του ότι δεν είχαν εκτελεστεί τα 3/4 του έργου), πολυετείς δικαστικούς αγώνες αλλά και κίνδυνο της κατηγορίας της απιστίας (δεδομένου ότι για τα έργα δόθηκε μεγάλη έκπτωση που πιθανότατα δεν θα δοθεί σε μελλοντική φάση δημοπράτησης)
  3. Δανεισμός, που δίνει τη δυνατότητα ισοσκελισμού αλλά και ανάπτυξης.
  4. Να αγνοήσουμε το πρόβλημα, να μπει «κάτω από το χαλί», να περικοπούν ζωτικές δαπάνες του Δήμου (κοινωνικές, παιδείας, πολεοδομικές, κ.α.), να επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος από τις υψηλότερες αναθεωρήσεις των συμβάσεων και την επιμήκυνσή τους, αλλά και να εκτεθεί ο Δήμος στον κίνδυνο απρόοπτης αλλά προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης. Γεγονός που θα οδηγούσε στην πρώτη περίπτωση, αυτή της επιτήρησης.

 

Τι επιπτώσεις θα είχε ο δήμος αν δεν προχωρούσε σε αυτή τη λύση του δανείου;

Θα αναγκαζόμασταν να επαναξιολογήσουμε τα άλλα δυο εργαλεία. Επιτήρηση και μνημόνιο ή ακυρώσεις συμβάσεων. Όμως έχουμε προσπαθήσει πολύ για να αποσοβήσουμε αυτό το ενδεχόμενο.

 

Η αύξηση των δημοτικών τελών δεν ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό;

Τα δημοτικά τέλη αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, όχι σε τέτοιου είδους έργα. Ακόμα όμως και σε αυτό το σκέλος του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών υπηρεσιών, μετά και από την αύξηση, υπάρχει ένα προϋπολογιζόμενο έλλειμα περίπου 500.000€ που θα πρέπει να καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

 

Πώς οδηγήθηκε ο Δήμος στο σημείο να μην μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2024;

Κυρίως, λόγω της υπερδέσμευσης ίδιων πόρων την τελευταία 3ετία για διάφορα έργα – μεταξύ άλλων και οδοποιίας. Μια αστοχία που οδήγησε σε ανάληψη μεγάλων υποχρεώσεων, σε περίοδο μόλις δυο ετών, οι οποίες υπερέβαιναν τις δυνατότητες του Δήμου. 

 

Είναι τόσο απαραίτητα αυτά τα έργα; Τόσο, ώστε να οδηγηθεί ο Δήμος σε μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;

Όλοι συμφωνούμε ότι τα έργα οδοποιίας είναι αναγκαία. Όπως εξηγήσαμε, η ακύρωση των συμβάσεων θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα έπρεπε να είχαν προτεραιοποιηθεί και να γινόταν μια λελογισμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά πλέον πορευόμαστε με αυτά ως δεδομένα. Η ορθή εκτέλεσή τους είναι μια μεγάλη πρόκληση την οποία αυτονόητα αναλαμβάνουμε.

 

Υπάρχει σχεδιασμός να αντληθούν έσοδα και από άλλες πηγές;

Φυσικά ναι, από την πρώτη στιγμή της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής με μπαράζ επαφών. Ήδη ανακοινώθηκε επίσημα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει τον Δήμο Ηρακλείου με το ποσό του 1.500.000 ευρώ για την κάλυψη του κόστους απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης ζημιών σε σχολικά κτήρια. Αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα των ενεργειών του Δημάρχου. Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός έχει ήδη πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν επαφές με Υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης, και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027. Και οι επαφές συνεχίζονται, αλλά χρειάζονται χρόνο μέχρι να αποδώσουν. Προφανής πρώτη επιλογή μας είναι η διεκδίκηση, εξασφάλιση και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Θα εκταμιευτεί ολόκληρο το ποσό του δανείου;

Όχι. Θα έχουμε εκτέλεση, τιμολόγηση, πληρωμή. Πρόκειται, όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος, για μια ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή. Μπορούμε να παραιτηθούμε από μέρος του ποσού που εξασφαλίζουμε χωρίς ποινή. 

 

Θα υπάρχει ρήτρα εάν δεν εκταμιευτεί ολόκληρο το ποσό;

Όχι. Καμία απολύτως.

 

Θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή συμβάσεων που ήδη εκτελούνται ή και για νέες συμβάσεις;

Θα χρησιμοποιηθεί για υποχρεώσεις του Δήμου του 2023 και για συμβάσεις που ήδη εκτελούνται.

 

Θα έρθουν νέες αυξήσεις στους δημότες για να πληρωθεί αυτό το δάνειο;

Το δάνειο θα πληρωθεί με την εξοικονόμηση πόρων από την αύξηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που θα επιδιώξουμε και θα επιτύχουμε καθώς και από τη μόχλευση εσόδων του Δήμου και τον εξορθολογισμό του οικονομικού του περιβάλλοντος. Η πληρωμή του δανείου δεν θα επιβαρύνει τον δημότη.

 

Ποια είναι τα οφέλη του δανεισμού;

Μας δίνει τη δυνατότητα να κλείσει ο προϋπολογισμός και να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος. Ανοίγει ένα παράθυρο χρηματοδοτικών ροών και θωρακίζει τον Δήμο έναντι των πιστωτών του. Δίνει το χρονικό περιθώριο να αναζητήσουμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα αξιοποιηθούν αντί των ίδιων πόρων. Θα βελτιώσουν δηλαδή τη σχέση της χρηματοδότησης προγραμμάτων / ίδιων πόρων στην εκτέλεση των έργων. Ενισχύει την προσπάθεια εξορθολογισμού και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης του Δήμου Ηρακλείου.

Το δάνειο δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για τα επόμενα βήματα.

 

Είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να αναζητήσει διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης; Αν ναι, τι θα γίνει με το δάνειο ισοσκελισμού;

Η Δημοτική Αρχή αναζητά εναλλακτικές πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία από την πρώτη μέρα, με στόχο να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας. Οι παραπάνω επαφές του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού με Υπουργούς, Αξιωματούχους και υπηρεσιακά στελέχη είναι ενδεικτικές της προσπάθειας. Εφόσον βρεθεί κάποια τέτοια πηγή χρηματοδότησης, π.χ. στην αγροτική οδοποιία, θα υπάρξει αντίστοιχη ελάφρυνση από το ποσό του δανείου. Προφανής πρώτη επιλογή μας είναι η διεκδίκηση, εξασφάλιση και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Θα περικόψετε και δαπάνες που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου;

Προτεραιοποιούμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες, σύμφωνα με τα ταμειακά διαθέσιμα τις οικονομικές δυνατότητες. Πάντα μέσα από διαβούλευση, μέσα από τη συνεργασία των Αντιδημάρχων και των Υπηρεσιών του Δήμου δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία του Δήμου.

 

Τι θα κάνει ο Δήμος με τις ανείσπρακτες οφειλές δημοτών;

Η Οικονομική Υπηρεσία εντατικοποιεί τις προσπάθειες, στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα μέσα από έναν αποτελεσματικό και ευέλικτο μηχανισμό. Αποτελεί μεγάλη και βασική πρόκληση, δεδομένου ότι και οι υποχρεώσεις Δημοτών προς τον Δήμο, είναι αρκετές. Στη δράση αυτή προτεραιοποιούνται οι μεγαλοοφειλέτες και οι συστηματικοί κακοπληρωτές και όχι τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

 

Τι θα κάνει ο Δήμος για την είσπραξη οφειλών από άλλους φορείς, π.χ. ΔΕΗ;

Συνεχίζει και εντατικοποιεί τις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για έναν επίσης σημαντικό στόχο.

 

Έχετε εντοπίσει οικονομικές ατασθαλίες στο Δήμο;

Όχι. Δεν έχουμε εντοπίσει κάτι τέτοιο. Στη φάση κατάρτισης του προϋπολογισμού, παρατηρήσαμε σφάλματα εκτίμησης, παραλείψεις και αδυναμίες.

 

Ποιες είναι οι οικονομικές προοπτικές του 4ου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας;

Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τη δυναμική του τόπου μας και των ανθρώπων του. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και να ενισχύσουμε τις προοπτικές έτσι ώστε αυτά να ξεδιπλωθούν και να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο τον Δήμο μας και τους ανθρώπους του. Αυτό θα επιτευχθεί και μέσα από την γενικότερη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Δήμου Ηρακλείου.

 

Τι θα αλλάξετε στον τρόπο εκτέλεσης των έργων του Δήμου;

Προχωράμε σε παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο προς τους Δημότες και στόχο: Την κατάλληλη προτεραιοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων οδοποιίας με απόλυτη διαφάνεια. Τη συνεχή συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες. Τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. κατάσταση οδοστρώματος, παρουσία δομών όπως τα σχολεία, κυκλοφοριακό φόρτο, κ.α.) και νευραλγικών παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν κοινωνικές και οικονομικές ευαισθησίες.

 

Και μετά την κατασκευή τους;

Θα εφαρμόσουμε μια νέα φιλοσοφία, με στόχο την προστασία κάθε σημείου παρέμβασης από άλλες εργασίες, την αποτροπή μπαλωμάτων και κακοτεχνιών, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πιο αυστηρού πλαισίου εκτέλεσης των εργασιών οδοποιίας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται ο εκ των προτέρων προγραμματισμός αυτών των έργων από τους τρίτους (εταιρείες, εργολάβους, κ.α.), με ορίζοντα τριετίας τουλάχιστον.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Θέμα - Τελευταία Νέα