Τι αναφέρει η τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα που ψηφίζεται την Πέμπτη 14/3 στη Βουλή
Τι αναφέρει η τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα που ψηφίζεται την Πέμπτη 14/3 στη Βουλή

Τι αναφέρει η τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα που ψηφίζεται την Πέμπτη 14/3 στη Βουλή

Την τροπολογία για τους αγρότες όσον αφορά στο ρεύμα περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκπληρώνεται άλλη μια δέσμευση του πρωθυπουργού προς τους αγρότες και παράλληλα προφυλάσσεται η ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τροπολογία που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό (χαμηλό) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με «πράσινη» ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.

Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους (win – win), καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (που με τη σειρά τους θα συμβληθούν με τους εν λόγω φ/β σταθμούς).

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.

Για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση εμπεριέχει προβλέψεις και για την ενίσχυση της εγχώριας ενεργοβόρου βιομηχανίας που έχει να αντιμετωπίσει ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις βιομηχανίες των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες απολαμβάνουν συνεχώς ιδιαίτερα προνόμια και ευνοϊκές πολιτικές από τις κυβερνήσεις των χωρών τους (πρόγραμμα Μπάιντεν στις ΗΠΑ, πρωτοβουλίες κυβερνήσεων μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, κ.λπ.).

Έτσι με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται ανάλογη, αμοιβαίου οφέλους (win – win) στρατηγική παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ που αναμένουν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για να υλοποιήσουν τα έργα τους, εφόσον έχουν συνάψει ή θα συνάψουν διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προμηθεύουν εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές, θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν άμεσα τα έργα ΑΠΕ τους στην τιμή που θα συμφωνήσουν με τους παρόχους με τους οποίους θα συμβληθούν.

Αντίστοιχα, οι εγχώριοι βιομηχανικοί καταναλωτές θα βρουν πρόσβαση σε φθηνή πράσινη ενέργεια μέσω σχετικών διμερών συμβάσεων μεγάλης διάρκειας που θα συνάψουν με τους παρόχους. Κάτι που θα τους βοηθήσει να παράξουν ανταγωνιστικά προϊόντα για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και για τις εξαγωγές τους προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές δεν επιβαρύνουν σχεδόν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα προωθούν συνέργειες και συμβάλλουν στη μείωση των τιμών ενέργειας προς όφελος όλων των τελικών καταναλωτών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις