Ξεκινά η εθελοντική στράτευση γυναικών – Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
Ξεκινά η εθελοντική στράτευση γυναικών – Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

Ξεκινά η εθελοντική στράτευση γυναικών – Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

Την έναρξη της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Όταν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη». Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η συμμετοχή των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνει σταδιακά «ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού».

«Έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη», ανέφερε και συνέχισε:

«Βεβαίως ο κορμός είναι πάντα ο επαγγελματικός, των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά και στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα (σ.σ. την Τουρκία) πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11-12 εκατομμύρια».

«Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. «Η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης που υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του, είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της ίδρυσης του κράτους – πόλης. Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο», είπε και πρόσθεσε:

«Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη. Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας) είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας».

«Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Είναι ένα νομοθέτημα του ’77 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το «εθελοντική» για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών».

Και κατέληξε: «Τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης».

«Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις