Realtors Kreta
Realtors Kreta

Συνεδριάζουν οι αγρότες στη Λάρισα – Κυβερνητικά στελέχη: «Ναι» στον διάλογο όχι όμως με κλειστούς δρόμους

Στη Νίκαια της Λάρισας πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών οι οποίοι αναμένεται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά στον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων. Παράλληλα, αυτό που σημειώνουν είναι ότι δεν υπάρχουν ενιαία αιτήματα, ούτε κοινή εκπροσώπηση των αγροτών, ενώ σε κάθε περίπτωση η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή, εν αναμονή και των αποφάσεων που θα λάβουν οι αγρότες. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διατήρησε τους ίδιους πόρους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Οι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστική διάθεση μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη. Όπως είπε οι εισηγήσεις από τα περισσότερα μπλόκα είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τι σημαίνει αυτό και με ποια μορφή θα γίνει αυτή η κλιμάκωση θα αποφασιστεί σήμερα στη Νίκαια της Λάρισας. Αν δηλαδή θα κάνουν συλλαλητήρια, συμβολικούς ή μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς δρόμων.

Κατά τη δημοσιογράφο οι αγρότες δεν θέλουν να φτάσουν σε αποκλεισμούς δρόμους, όμως όπως λένε, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτά που τους πιέζουν. Αυτό που αναφέρουν οι αγρότες είναι ότι τα όσα ανακοινώθηκαν θεωρούν ότι δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι στη Θεσσαλία έχει ήδη δοθεί μισό δισεκατομμύριο ευρώ και θα έρθουν κι άλλα χρήματα καθώς και ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως τις 30 Ιουνίου σε όλο τους το ποσό. Οι αγρότες βέβαια λένε ότι το ζήτημα της ρευστότητας είναι πολύ πιεστικό και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Επίσης, για την πρώτη αρωγή που αυξάνεται από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες μετά από τις πλημμύρες.

Ηλεία: Στάση αναμονής από τους αγρότες – Έκλεισαν χθες το βράδυ την Ε.Ο Πατρών – Πύργου

Την εκτίμηση ότι οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Πύργου.

Ο κ. Βομπίρης, μαζί με αντιπροσωπεία αγροτών της Ηλείας, ήταν καθ’ οδόν για την Λάρισα όπου σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των αγροτών όπου θα αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ, οι αγρότες της Ηλείας προχώρησαν σε αποκλεισμό της Ε.Ο. Πύργου- Πατρών στο ύψος του κόμβου Αγ. Γεωργίου για μισή ώρα.

Φλώρινα: Ψήφισμα επέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη οι αγρότες

Στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, στο τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα κατέληξε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών της Φλώρινας, οι οποίοι παρέταξαν δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού τα τρακτέρ τους.

Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών για τα αιτήματά τους. Λίγο νωρίτερα το κομβόι των τρακτέρ συγκεντρώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και αργότερα συντονισμένα έφτασαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι έριξαν μπάλες με άχυρο. Έπειτα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα όπως αναφέρει ανακοίνωση, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κα.), εξάλειψη των Ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ένταξη γεωργικών προϊόντων σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα) στα πρότυπα του 2022, ένταξη όλων των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας, απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Δυτική Μακεδονία και μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας θα βρεθούν σήμερα στην σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

 

 

πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις