Realtors Kreta
Realtors Kreta

Οι μάχες συνεχίζονται στη νότια Γάζα μετά τα πλήγματα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ – «Φτάνει», λένε διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ

Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα επίκεντρο των εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού και του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την επομένη των φονικών πυρών, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, εναντίον εγκατάστασης του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

Πυρά αρμάτων μάχης εναντίον κτιρίου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) χθες Τετάρτη είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον «εννέα άνθρωποι» και να τραυματιστούν «άλλοι 75», ανέφερε ο Τόμας Γουάιτ, αξιωματούχος του στη Λωρίδα της Γάζας. Ιατρικές πηγές και στελέχη του εξέφραζαν ανησυχία πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, τόνισε πως το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων ήταν προσδιορισμένο «καθαρά», ότι οι συντεταγμένες του είχαν σταλεί «στις ισραηλινές αρχές» και καταδίκασε αυτή την «κατάφωρη παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του πολέμου».

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις και διέταξε τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προς τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Όμως οι μάχες κάνουν πολύ επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς προς τη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων, αφού έχει συγκεντρωθεί η μεγάλη πλειονότητα των 1,7 εκατ. Παλαιστινίων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μετά τα πολύνεκρα πυρά εναντίον της εγκατάστασης της UNRWA, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άρχισε «εξέταση» των επιχειρήσεων σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως «αποκλείει» το ενδεχόμενο να υπήρξε δικό του «αεροπορικό πλήγμα» ή να χτυπήθηκε από το «πυροβολικό», αφήνοντας ανοικτή την «πιθανότητα» να επρόκειτο για πυρά της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ανέφεραν πως «αποδοκιμάζουν» τα πλήγματα και κάλεσε οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στον θύλακο να «προστατεύονται».

Στην Ευρώπη, Ρώμη και Παρίσι ανακοίνωσαν αντίστοιχα πως εκατό παιδιά που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθούν σε ιταλικά νοσοκομεία για θεραπεία και ότι επτά παιδιά έφθασαν σε γαλλικά νοσοκομεία.

«Φτάνει!»
Έναυσμα του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, 132 παραμένουν στον θύλακο, όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.700 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Την 111η ημέρα του πολέμου, η ανθρωπιστική κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα δεν σταματά να χειροτερεύει.

Στο μεταξύ ισραηλινοί διαδηλωτές έκλεισαν χθες οδική αρτηρία-κλειδί στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του Ισραήλ να κλείσει συμφωνία για παύση των μαχών, αν όχι κατάπαυση του πυρός.

«Φτάνει! (…) Δεν θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν νεκροί, αρκετά με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, δεν μπορούμε να βλέπουμε κι άλλα νεκρά παιδιά, θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα: ο λαός του Ισραήλ θέλει συμφωνία, θέλει ειρήνη», είπε ο Σαπίρ Σλούτσκερ Αμράν, διαδηλώτρια.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ertnews.gr
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις