Realtors Kreta
Realtors Kreta

Γάμος ομοφύλων: Με 13 άρθρα το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο παρά τις ιερές αντιδράσεις

Χωρίς να σηκώσει τους τόνους μετά το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της εκκλησίας, το Μέγαρο Μαξίμου πορεύεται βάσει σχεδίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει σήμερα τον τόνο κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, στις 12 το μεσημέρι, για το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία.

Στην κυβέρνηση δεν εξεπλάγησαν από τις γνωστές θέσεις της εκκλησίας και ανέμεναν το εύρος των αντιδράσεων που προδιεγράφησαν μετά την Ιεραρχία, ούτε «τρόμαξαν» από τις ιερές προειδοποιήσεις για πύρινα κηρύγματα την ερχόμενη Κυριακή και επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές. Έτσι, το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες μερές, με στόχο να ψηφιστεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το νομοσχέδιο που θα κατατίθεται από επτά υπουργεία και θα έχει ως εισηγητή του τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο περιέχει 13 άρθρα. Εκτός από την επέκταση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, προβλέπεται η διαδικασία για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί ή υιοθετηθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για όσους εν Ελλάδι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θελήσουν να το λύσουν, προκειμένου να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λύσουν το σύμφωνο, να παντρευτούν πολιτικά και ο γάμος θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την επομένη αυτής της λύσης του συμφώνου. Παράλληλα, θα υπάρχουν και προσαρμογές στην εργατική νομοθεσία για την επέκταση δικαιωμάτων που υφίστανται για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα π.χ. γονικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιέχει δικαίωμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, υπό την έννοια ότι ρυθμίζεται μια de facto κατάσταση με γνώμονα τα δικαιώματα των παιδιών. Η άποψη της κυβέρνησης, επίσης, είναι ότι η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος δεν γίνεται εις βάρος ενός άλλου. Παράλληλα, η πρόσφατη ανακοίνωση της ενίσχυσης του επιδόματος γέννας, αλλά και η προαναγγελία για ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση του δημογραφικού που θα παρουσιαστεί εντός της άνοιξης, εκτιμάται ότι βοηθά προκειμένου να καμφθούν ενστάσεις κυβερνητικών βουλευτών που έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι δεν πρέπει να ρυθμιστεί μόνο ένα θέμα δικαιωμάτων, αλλά να ληφθούν μέτρα για το «δάσος», δηλαδή για τη στήριξη των «πολλών». Όπως έχει γράψει το protothema.gr, πάνω από 110 βουλευτές είναι σε τροχιά υπερψήφισης, με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος.

Ο Βορίδης ανοίγει τα χαρτιά του

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει η συνεδρίαση όταν κλείσουν οι κάμερες, μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού. Μετά την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του έτερου υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ως γνωστών διαφωνεί ριζικά. Ο κ. Βορίδης θα περιγράψει τη διαφωνία του με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, σε συνομιλητές του, όμως, επισημαίνει ότι είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κάτι που εκλαμβάνεται ως μήνυμα για αποχή του κορυφαίου υπουργού από την ψηφοφορία, κάτι που δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί και στη σημερινή συζήτηση.

Ενδιαφέρον, βεβαίως, έχει πώς και αν θα τοποθετηθούν άλλοι υπουργοί που είχαν καταψηφίσει ή δεν είχαν υπερψηφίσει εν πάσει περιπτώσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Ο λόγος για τον Βασίλη Κικίλια, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Σκρέκα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις, ενώ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση του νομοσχεδίου θα δεσμεύει τα μέλη του εκ των πραγμάτων. Όσο για τους υφυπουργούς που δεν είναι μέλη της σύνθεσης, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα που ισορροπεί μεταξύ καταψήφισης και αποχής, κατόπιν εντατικού πρέσινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τις τελευταίες μέρες η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ της αποχής για τη γαλάζια υφυπουργό από τα Ιωάννινα, με δεδομένο ότι το υπουργείο της είναι εξ αυτών που καταθέτουν το νομοσχέδιο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η θέση της έναντι του Μαξίμου ενόψει ενός μελλοντικού ανασχηματισμού έχει βελτιωθεί.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, εισηγήτρια του νομοσχεδίου στη Βουλή από μέρους της ΝΔ θα είναι η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, η οποία πρωτοστάτησε και στην ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών στα γραφεία του κόμματος.

Το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα του γάμου ομοφύλων έχει επισκιάσει όλη την υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού, στην οποία επίσης ξεχωρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη που περιλαμβάνει ριζική αναδιάρθρωση στα ειρηνοδικεία και στα πρωτοδικεία της χώρας. Αρκετά ειρηνοδικεία θα κλείσουν και οι δικαστές τους θα ενταχθούν στο δυναμικό των πρωτοδικείων, ενώ σε νομούς που υπάρχουν δύο πρωτοδικεία, θα μείνει ένα. Από την κυβέρνηση λένε ότι πρόκειται για μια νομοθετική τομή, με στόχο την «απελευθέρωση» δικαστικών από μη παραγωγικές θέσεις, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη, πάντως, οι τοπικές αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές είναι οξείς και έχουν φτάσει σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων τυγχάνουν και δικηγόροι.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις