Χριστίνα Ωνάση: Η τεράστια περιουσία – οι 4 γάμοι και το τραγικό τέλος
Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 1950 γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη η Χριστίνα Ωνάση , και ήταν το δεύτερο παιδί του Ωνάση και της πρώτης συζύγου του Τίνας Λιβανού, γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.
Το επώνυμο της έχει συνδυαστεί με τον αμύθητο πλούτο και τη δυστυχία ταυτόχρονα. Είναι η τρανή απόδειξη πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Η Χριστίνα Ωνάση είχε μια επιπόλαιη, γεμάτη, ερωτική ζωή με σύντομη ημερομηνία λήξης. Βίωνε συχνά ψυχολογικές μεταπτώσεις και προσπαθούσε απεγνωσμένα να τραβήξει με κάθε τρόπο την προσοχή του πατέρα της, Αριστοτέλη Ωνάση. Μάταια, όμως, εκείνος απλά προσπαθούσε να αναπληρώσει την απουσία του με ακριβά δώρα…
Η Χριστίνα Ωνάση ήταν μοναχοκόρη του έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση, επιχειρηματίας και επίλεκτο μέλος του διεθνούς τζετ-σετ. Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 1950 γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν το δεύτερο παιδί του Ωνάση και της πρώτης συζύγου του Τίνας Λιβανού, γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.
Είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, τον Αλέξανδρο, ο οποίος πέθανε νεαρός. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Αγγλία.
Τα πλούτη και η οικογενειακή τραγωδία
Η Χριστίνα Ωνάση ήταν μια γυναίκα που γεννήθηκε σε μια οικογένεια η περιουσία της οποίας μετρούσε δισεκατομμύρια δολάρια. Η παιδική της ηλικία σημαδεύτηκε από τον πλούτο, τις ανέσεις και την πολυέλεια. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, ήταν και μια από τις πιο δυστυχισμένες. Όπως έδειχναν τα πράγματα απ’ έξω η Χριστίνα Ωνάση ζούσε μια χρυσή ζωή αλλά η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή.
Η Χριστίνα ήταν 9 ετών όταν χώρισαν οι γονείς της και το σκάνδαλο που ήρθε στην επιφάνεια από την είδηση ότι ο πατέρας της είχε απατήσει την μητέρα της με την Μαρία Κάλλας θα έφερνε στη Χριστίνα, δια βίου αμηχανία.
Η στενοχώρια της όμως ήταν μεγαλύτερη όταν ο πατέρας της παντρεύτηκε την χήρα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, την Τζάκι Κένεντι το 1968. Η Χριστίνα Ωνάση είδε τότε την Τζάκι ως χρυσοθήρα και αναφερόταν σε αυτήν ως «η ατυχής εμμονή του πατέρα μου».
Η ίδια μέσα σε διάστημα 29 μηνών έχασε όλη της την οικογένεια.
Το 1973 σκοτώθηκε ο αδελφός της Αλέξανδρος σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία μόλις 25 ετών, ενώ ένα χρόνο αργότερα πέθανε η πολυαγαπημένη της μητέρα από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο σπίτι της στο Παρίσι, αφού είχε χωρίσει με τον Ωνάση το 1960 και ήταν παντρεμένη με τον μεγάλο του αντίπαλο, Σταύρο Νιάρχο.
Το 1975 «έφυγε» από τη ζωή και ο πατέρας της από μία σπάνια αρρώστια με την ίδια να μένει μόνη και να θρηνεί την αγαπημένη της οικογένεια.
Η είσοδος της στον κόσμο των επιχειρήσεων
Η Χριστίνα δεν επαναπαύτηκε στο εύκολο χρήμα και μπήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων αμέσως μετά το θάνατο του αδελφού της και ο πατέρας της την προετοίμαζε μεθοδικά για να της παραδώσει τα ηνία του ομίλου.
Μετά το θάνατό του κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του, αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων και αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα της στο Μονακό με την ίδια να δείχνει σε όλους ότι ήταν μια ευφυής επιχειρηματίας. Το υπόλοιπο 45% διατέθηκε για τη δημιουργία του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Το 1982, σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ένα από τα σωματεία με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Η πολυτάραχη ζωή και η μάχη με την κατάθλιψη
Είπε κάποτε στον Πίτερ Έβανς, ο οποίος έγραφε μια άλλη βιογραφία του πατέρα της, ότι της άρεσε να φοράει διαμάντια όταν έτρωγε πρωινό: «Φαίνονται τόσο όμορφα στον ήλιο το πρωί. Δεν έχετε ιδέα πόσο ερωτική βρίσκουν οι άνδρες τη δροσιά πάνω στα βράχια».
Η Χριστίνα στη σύντομη ζωή της απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου, όχι τόσο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αλλά για την περιπετειώδη προσωπική της ζωή. Παρά τη μεγάλη οικονομική της επιφάνεια, ήταν κατά βάθος μία δυστυχισμένη γυναίκα, που πάλευε με τα κιλά της και τον άστατο συναισθηματικό της κόσμο.
Ήταν άτυχη στον έρωτα. Ήθελε να είναι ωραία και να αρέσει στους άνδρες, κι έκανε μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτό. Έκανε συχνά εξαντλητικές δίαιτες κι έχανε πολλά κιλά, για να τα ξαναπαίρνει εύκολα, εξαιτίας της κατάθλιψης, από την οποία έπασχε.
Οι γιατροί της έγραφαν σωρηδόν βαρβιτουρικά, αμφεταμίνες και ηρεμιστικά χάπια, που παρ’ ολίγο να της στοιχίσουν τη ζωή, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από υπερκατανάλωση ηρεμιστικών.
Τα τέσσερα διαζύγια
Η Χριστίνα Ωνάση τέλεσε τέσσερις γάμους, που όλοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο.
Το 1971, σε ηλικία μόλις 21 ετών, παντρεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της Αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ. Ο πατέρα της δεν είδε με καλό μάτι τον γάμο και την πίεζε να χωρίσει, πράγμα που συνέβη μετά από εννέα μήνες.
Το 1975 παντρεύτηκε με τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γιο του καθηγητή και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, με τον οποίο χώρισε μετά από 14 μήνες.
Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τον Ρώσο Σεργκέι Καούζοφ, στέλεχος σε κρατική εταιρεία της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας γάμος αταίριαστος, που κράτησε ένα χρόνο.
Το 1984 στην καρδιά της μπήκε ο κατά τρία χρόνια μικρότερός της Γάλλος επιχειρηματίας και ζεν πρεμιέ Τιερί Ρουσέλ, κληρονόμος της ομώνυμης γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση, που ήρθε στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου 1985.
Το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια αργότερα, όταν η Χριστίνα ανακάλυψε ότι ο Τιερί την απατούσε και είχε αποκτήσει παιδί με τη σουηδέζα μοντέλα Γκάμπι Λάντχαγκε.
Μετά το διαζύγιό της από τον Ρουσέλ εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Άιρες καθώς η ίδια διατηρούσε και την αργεντινή υπηκοότητα, εκτός από την ελληνική, και ετοιμαζόταν για τον πέμπτο γάμο της με τον Χόρχε Τσολμεκτσόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας του Μπουένος Άιρες. Όμως, η μοίρα τής έπαιξε ένα ακόμη άσχημο παιχνίδι.
Ο μυστηριώδης θάνατος
Στις 19 Νοεμβρίου 1988 η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή στη μπανιέρα της πολυτελούς κατοικίας της στη συνοικία Τορτουγκίτας του Μπουένος Άιρες, με ένα άδεια μπουκάλι ηρεμιστικών δίπλα της.
Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, αλλά ο γιατρός που την είχε εξετάσει λίγο πριν πετάξει για την Αργεντινή είπε ότι η καρδιά της ήταν γερή σαν αυτή ενός ταύρου. Αργότερα οι γιατροί έκαναν λόγο για πνευμονικό οίδημα, ωστόσο κανείς δεν ήταν σε θέση να πει τι το προκάλεσε.
Η σορός της μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Ωνάση, δίπλα στον αδελφό της και τον πατέρα της, με την «κατάρα» της οικογένειας Ωνάση να ολοκληρώνεται. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, ενώ ο περίγυρός της μιλούσε για τις πιο ευτυχισμένες μέρες της κληρονόμου.
Ένας ακόμη θάνατος που παραμένει άλυτο μυστήριο στο ιστορικό της οικογένειας Ωνάση. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η πιθανότητα να πέθανε η Χριστίνα Ωνάση εξαιτίας της λήψης υπνωτικών χαπιών ή φαρμάκων διαίτης αποκλείεται.
Η τοξικολογική εξέταση που πραγματοποιήθηκε δεν εντόπισε κανενός είδους ουσίες. Όσο για τις συνθήκες θανάτου της, στο πρώτο έγγραφο (21.12.1989) οι αργεντινοί δικαστές μιλούν για «λυπηρό συμβάν, στερημένο από κάθε εγκληματικότητα» ενώ στο δεύτερο (8.5.1990) αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας έδιναν μια απόλυτη σιγουριά για να απορρίψουμε την εγκληματική ενέργεια».
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος