Πόνος και καταστροφή στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί στα ερείπια μετά τους βομβαρδισμούς της Πρωτοχρονιάς
Πόνος και καταστροφή στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί στα ερείπια μετά τους βομβαρδισμούς της Πρωτοχρονιάς

Πόνος και καταστροφή στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί στα ερείπια μετά τους βομβαρδισμούς της Πρωτοχρονιάς

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Απόσφοδρούς βομβαρδισμούς και εκατόμβη νεκρώνσημαδεύτηκε η Πρωτοχρονιά του 2024 στη μαρτυρική Γάζα.

Οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν τον νότο του παλαιστινιακού θύλακα, την ώρα που στον βορρά παρατηρείται απόσυρση δυνάμεων, με σκοπό τις στοχευμένες πλέον επιχειρήσεις. Από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου φεύγει πλέον το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ», γεγονός που προκαλεί σχετική αισιοδοξία για αποφυγή διεύρυνσης του πολέμου.

Ακόμη ένα ξημέρωμα το σημερινό στη Γάζα με εκρήξεις και σύννεφα καπνού πάνω από τη Χαν Γιούνις. Θρήνος καθώς από τα ερείπια του σπιτιού τους δύο κοπέλες ανασύρθηκαν νεκρές και δεν ήταν οι μόνες. Σοβαρά τραυματισμένοι άμαχοι μεταφέρονται συνεχώς με κάθε μέσο σε όσες μονάδες υγείας αντέχουν να προσφέρουν έστω και υποτυπώδη περίθαλψη. Για πολλούς είναι πολύ αργά. Σε νεκροθαλάμους από νάιλον γίνεται απλά η ταυτοποίησή τους.

Παλαιστίνιος που έχασε ολόκληρη την οικογένειά του στη Ράφα όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους ενώ είχε πάει για ψωμί, ζει πάνω στα ερείπια όπου ακόμα βρίσκονται θαμμένοι οι δικοί του.

«Οι δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να ξεριζώσουν κάθε χαρά και καλό από τις ζωές των Παλαιστινίων. Όμως τους λέμε ότι θα βγάλουμε την ευτυχία, τα χαμόγελα και τη χαρά κάτω από τα ερείπια. Δεν θα απελπιστούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας ότι και αν κάνουν» λέει στην κάμερα κάτοικος της Ράφα.

Το τοπικό υπουργείο Υγείας υπολογίζει ακόμα 207 Παλαιστινίους νεκρούς και 338 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο.

Σε κάθε ακάλυπτο χώρο εξαπλώνονται οι καταυλισμοί των εκτοπισμένων που επιβιώνουν δύσκολα και συνωστίζονται σε ατέλειωτες ουρές για λίγο νερό και φαγητό σε όσα συσσίτια έχουν απομείνει.

Έχουμε σκοτώσει δεκάδες ενόπλους βόρεια της πόλης της Γάζας και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνα από αεροπορικά και ναυτικά πλήγματα στόχων στο έδαφος και βίντεο Ισραηλινών στρατιωτών στην Ντάραζ Τουφάχ όπου βρίσκεται το σπίτι διοικητή της Χαμάς.

Με χωριστές τους ανακοινώσεις η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς επιμένουν ότι ανέκοψαν την πορεία των ισραηλινών δυνάμεων δυτικά της Χαν Γιούνις .

Η Ουάσιγκτον πάντως εκτιμά ότι το Ισραήλ πέρασε σε χτυπήματα μειωμένης έντασης και αποσύρει από την ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ».

Και ενώ το Ισραήλ υπόσχεται να αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες του από τη βόρεια Γάζα, η καθημερινή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο δεν επιτρέπει στους επιτελείς του να ανακουφίσουν την εσωτερική οικονομία που γονατίζει χωρίς τους εφέδρους.

Εντωμεταξύ η απόφαση του Ανώτατου ισραηλινού Δικαστηρίου να ακυρώσει το νόμο για τη δικαστική μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων θα απάλλασσε το Νετανιάχου διχάζει τους Ισραηλινούς .

Η απόφαση είναι επίσης μια δοκιμασία για την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και όχι μόνο.

Στο μεταξύ υπό κράτηση τέθηκαν στην Τουρκία 33 άτομα, ως ύποπτα για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις