Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων
Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων

Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η Francoise Bettencourt Meyers, η 70χρονη κληρονόμος της L’Oréal, έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, καθώς η γαλλική αυτοκρατορία της ομορφιάς που ίδρυσε ο παππούς της διανύει μια εξαιρετική χρονιά και αναμένεται να κλείσει το 2023 με την καλύτερη χρηματιστηριακή της επίδοση εδώ και δεκαετίες.

Με τις πωλήσεις ειδών μακιγιάζ και ομορφιάς να ανακάμπτουν έπειτα από τα lockdowns του κορωνοϊού, η μετοχή της L’Oréal σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στο χρηματιστήριο του Παρισιού την Πέμπτη.

Η Bettencourt Meyers, που είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και ελέγχει μαζί με την οικογένειά της περίπου το 35% της L’ Oreal, είδε την περιουσία της να σπάει το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Γαλλίδα κληρονόμος είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, απέχοντας βέβαια αρκετά από τον επίσης Γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, ο οποίος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων. Ο Arnault είναι ο ιδρυτής της LVMH, του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο, ο οποίος κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο από επώνυμα brands, συμπεριλαμβανομένων των Fendi και Louis Vuitton.

Η μητέρα της Francoise Bettencourt Meyers, Liliane, κατείχε συχνά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Γαλλίας έως τον θάνατό της, το 2017. Σε αντίθεση με την κόρη της, που κρατά χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τη δημοσιότητα, εκείνη διατηρούσε στενούς δεσμούς με Γάλλους ηγέτες και απασχολούσε συχνά τα μέσα ενημέρωσης.

Η διαμάχη για την περιουσία  και ένα σκάνδαλο

 

Η Liliane Bettencourt ήταν η κόρη του Eugène Schueller, ενός Γάλλου χημικού που θεωρείται ο εφευρέτης των βαφών μαλλιών, και ο οποίος είχε ιδρύσει την L’Oreal στις αρχές του 1900.

Ως η μοναχοκόρη του Schueller, η Bettencourt άρχισε να δουλεύει για την επιχείρηση του πατέρα της σαν μαθητευόμενη από τα 15 της και τα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε το  μοντέλο για τις μάρκες της L’  Oreal. Κληρονόμησε την εταιρεία μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 1957 και διατήρησε τον έλεγχό της αφότου αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο του Παρισιού, το 1963.

Όμως το 2007, η κόρη της τότε πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Francois-Marie Banier, ενός διάσημου φωτογράφου και playboy. Ο κατά 25 χρόνια νεότερος άνδρας είχε εκμεταλλευτεί την πνευματική αδυναμία της μητέρας της για να αποσπάσει δώρα συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, όπως μετρητά, πίνακες των Picasso και Matisse και ένα ιδιωτικό νησί στις Σεϋχέλλες, ισχυρίστηκε η Bettencourt Meyers.

Όταν η μητέρα της αποφάσισε να τον κάνει μοναδικό κληρονόμο της περιουσίας της, οι έτσι και αλλιώς τεταμένες σχέσεις τους έφτασαν σε οριακό σημείο.

Η φιλία της Bettencourt με τον Banier λέγεται ότι ξεκίνησε το 1987, όταν εκείνος τη φωτογράφησε για το γαλλικό περιοδικό Egoïste. Ο φωτογράφος ισχυρίστηκε ότι αυτή η σχέση τους υπήρξε ο μοναδικός λόγος πίσω από την γενναιοδωρία της Bettencourt απέναντί του.

«Η Liliane ήθελε να κάνει πράγματα για εμένα, να διευκολύνει τη ζωή μου. Αρνήθηκα πράγματα όπως μία έπαυλη. Αλλά το πήρε πολύ άσχημα. Είναι πολύ δύσκολο να θυμώσεις αυτή την εξαιρετική γυναίκα», θα έλεγε ο Banier στο δικαστήριο.

Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων – Η Αρχαία Ελλάδα, η μάχη για την κληρονομιά και ένα σκάνδαλο-1

 

φωτ.: L’  Oreal

Η υπόθεση έδινε τροφή στα σκανδαλοθηρικά έντυπα για χρόνια, καθώς μητέρα και κόρη αντάλλασσαν κακίες μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι μύγα τσίμπησε την κόρη μου. Ίσως η ζήλεια. Η κόρη μου είναι αρκετά εσωστρεφής και όταν κάποιος που εκτίθεται, σαν τον François-Marie Banier, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό», είχε πει η Bettencourt σε μία εφημερίδα το 2008.

«Η κόρη μου θα μπορούσε να περιμένει υπομονετικά τον θάνατό μου αντί να κάνει ό,τι μπορεί για να τον επισπεύσει», θα έλεγε σε μια άλλη συνέντευξή της.

Όμως, το οικογενειακό δράμα εξελίχθηκε σε ένα κανονικό πολιτικό σκάνδαλο τον Ιούνιο του 2010, όταν μία σειρά από μυστικές ηχογραφήσεις που είχε κάνει ο πρώην μπάτλερ της Bettencourt, δόθηκαν στην αστυνομία και στη συνέχεια διέρρευσαν στον τύπο.

Στις ηχογραφήσεις καταγράφηκαν μέλη του προσωπικού της Bettencourt’s να την εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος, αλλά και να συζητούν πρακτικές φοροαποφυγής, μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία καθώς και παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών.

Πρώην λογίστρια της Bettencourt αποκάλυψε ότι ανάμεσα στα καθήκοντα της θέσης της ήταν να μοιράζει φακέλους γεμάτους με χρήματα σε συντηρητικούς πολιτικούς. Υπουργός της κυβέρνησης είχε δεχθεί τέτοιες δωρεές ύψους 150.000 ευρώ για την προεδρική καμπάνια του Nicholas Sarkozy το 2007, την ώρα που το όριο για αυτού του είδους τις δωρεές στη Γαλλία διαμορφώνεται στα 4.600 ευρώ.

Ο Sarkozy αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η δημοτικότητά του έπεσε. Η υπόθεση προκάλεσε κρίση που ταρακούνησε και την L’ Oreal.

Τελικά, τον Μάιο του 2015, οκτώ υπάλληλοι της Bettencourt, μεταξύ των οποίων και ο Banier, βρέθηκαν ένοχοι για την κατάχρηση ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο φωτογράφος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, του επιβλήθηκε πρόστιμο και κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση 178 εκατ.

Η Liliane Bettencourt πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017, σε ηλικία 94 ετών, στο σπίτι της κοντά στο Παρίσι. Τη χρονιά του θανάτου της, κατείχε τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου, με περιουσία που υπολογιζόταν στα 45 δισ. δολάρια.

Ζωή σε κουκούλι

Σήμερα, η Francoise Bettencourt Meyer απέχει εντελώς από τη δημοσιότητα και από τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συχνάζουν πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων – Η Αρχαία Ελλάδα, η μάχη για την κληρονομιά και ένα σκάνδαλο-2

φωτ.: AP

Είναι γνωστό ότι παίζει πιάνο για αρκετές ώρες την ημέρα και έχει γράψει δύο βιβλία – μια πεντάτομη μελέτη της Βίβλου και μια γενεαλογία των αρχαίων Ελλήνων θεών.

«Ζει πραγματικά μέσα στο δικό της κουκούλι. Ζει κυρίως μέσα στα όρια της δικής της οικογένειας», λέει στο BBC ο Tom Sancton, ο οποίος έγραψε το βιβλίο The Bettencourt Affair.

Πηγή: moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις