Χριστούγεννα: Εορτασμοί με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης ανά τον κόσμο (pics)
Χριστούγεννα: Εορτασμοί με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης ανά τον κόσμο (pics)

Χριστούγεννα: Εορτασμοί με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης ανά τον κόσμο (pics)

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σήμερα, οι απανταχού χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, προσπαθώντας να παραμερίσουν –έστω και προσωρινά– τους φόβους και τις ανησυχίες για ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Από την Ελλάδα έως την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Νεπάλ, εκατομμύρια πιστών ανά τον κόσμο παρευρέθησαν σε λειτουργίες, με τα μηνύματα για ειρήνη και ευτυχία να ξεχωρίζουν και εφέτος.

Χριστούγεννα: Εορτασμοί με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης ανά τον κόσμο (pics)

Πάπας Φραγκίσκος: «Ο πόλεμος εμποδίζει τον Ιησού να βρει χώρο στον κόσμο»

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα που εξέδωσε ενώπιον 6.500 πιστών μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε αλληλεγγύη στη Βηθλεέμ και καταδίκασε «τη μάταια λογική του πολέμου».

«Ο Θεός δεν κυματίζει μαγικά, δεν είναι θεός του εμπορίου που υπόσχεται τα πάντα μονομιάς. Δεν μας σώζει πατώντας ένα κουμπί, αλλά μας πλησιάζει, για να αλλάξει τον κόσμο μας από μέσα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Χριστούγεννα: Εορτασμοί με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης ανά τον κόσμο (pics)

«Κύμα» ψύχους στην Κίνα, κόσμος στις παραλίες σε Αυστραλία και Γερμανία

Ενόσω στο Πεκίνο παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1951, έτος κατά το οποίο άρχισε η καταγραφή των στοιχείων, με τον «υδράργυρο» να υποχωρεί έως και τους –10°C αρκετές φορές μέσα στον Δεκέμβριο, αρκετοί πολίτες στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία επέλεξαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις παραλίες.

Χριστούγεννα: Εορτασμοί με λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης ανά τον κόσμο (pics)

Το Νησί καταγράφει τη θερμότερη παραμονή Χριστουγέννων από το 1997, ενώ, η παραμονή των Χριστουγέννων ανακηρύχθηκε η θερμότερη των τελευταίων 26 χρόνων, αφού η θερμοκρασία έφθασε τους 15,3°C σε αρκετές περιοχές.

«Μαδέιρο» στην Πορτογαλία, μαραθώνιος για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ισπανία

Στην Πορτογαλία, ο κόσμος άναψε φωτιά και έριξε μέσα το «μαδέιρο» (σ.σ. το κούτσουρο) για να ζεσταθεί ο Χριστός, τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο. Παράλληλα, στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε ο φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων Santa Run, με τους συμμετέχοντες να φορούν στολές του Αγίου Βασίλη αλλά και ξωτικών.

Με χριστουγεννιάτικες μελωδίες «πλημμύρισε» η Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία. Μουσικοί ντυμένοι ως Άγιοι Βασίληδες τραγούδησαν και χόρεψαν οικουμενικές ευχές για υγεία και αγάπη. Στην Ουγγαρία, σε πάρκο της Βουδαπέστης, εθελοντές διένειμαν φαγητό σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.

Στην παραλία Πούρι της Ινδίας, ο μεγαλύτερος Άη Βασίλης απέστειλε μήνυμα σωτηρίας του πλανήτη, οδηγώντας μάλιστα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες τον δημιουργό του, Σούνταρσαν Πάτναϊκ.

Η Βηθλεέμ βρίσκεται κάτω από το «μαύρο σύννεφο» των εμπόλεμων συγκρούσεων

Στη γενέτειρα του Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα δεν θα έλθουν εφέτος. Η Βηθλεέμ είναι έρημη, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές. Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να περιορισθεί ο εορτασμός μόνο σε θρησκευτικό επίπεδο, με τη μεσονύχτια λειτουργία στον Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος, η οποία άρχισε τα μεσάνυχτα.

Η προσέλευση του κόσμου στην παραδοσιακή λιτανεία των Χριστουγέννων υπό τον Λατίνο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων ήταν μικρή. Ο πόλεμος στη Γάζα ρίχνει «βαριά» τη σκιά του, στη βιβλική γενέτειρα του Ιησού.

Το «ραντεβού» της Ουκρανίας με τη Δύση

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί ορθόδοξοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές λειτουργίες από το βράδυ καθώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε ένδειξη ότι αψηφούν τη Μόσχα.

Αποτελεί την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε συγχρονισμό με τους καθολικούς, όπως επίσης και με τους ορθόδοξους στη Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την 25η Δεκεμβρίου και όχι την 7η Ιανουαρίου όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Η Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί για τις γιορτές το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο.

Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη

Στην Τουρκία, στον χώρο όπου βρισκόταν η ορθόδοξη εκκλησία της Αντιόχειας, η οποία καταστράφηκε όταν ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου «σάρωσε» το νότιο τμήμα της γείτονος χώρας, οι αρχές προτίμησαν να κινηθούν εκ του ασφαλούς και να πραγματοποιήσουν τη λειτουργία της Γεννήσεως το απόγευμα, καθώς η κατάσταση στην πόλη εξακολουθεί να είναι σχεδόν χαοτική.

Για να βοηθήσει τον πλανήτη να ξεχάσει κάπως, για μία μέρα, την οδυνηρή κατάσταση διεθνώς λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε εχθές (24/12) το «ταξίδι» του, υπό την επιτήρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που κατά την παράδοση δεκαετών μεταδίδουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις του κάθε χρόνο, την 24η Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Άγιος Βασίλης

Έχοντας ξεκινήσει από τη βάση του στο Βόρειο Πόλο, το έλκηθρο πέταξε πάνω από την Ασία, το Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας, την Αφρική, την Ανταρκτική πριν κινηθεί στη Νότια Αμερική και κατευθυνθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζοντας κατά το πέρασμά του 100.000 δώρα ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την Στρατιωτική Διοίκηση Αεροδιαστημική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά (NORAD).

 

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις