Επιδοτήσεις: Σήμερα πληρώνονται οι αγρότες
Επιδοτήσεις: Σήμερα πληρώνονται οι αγρότες

Επιδοτήσεις: Σήμερα πληρώνονται οι αγρότες

Αγωνία για τα ποσά που θα καταβληθούν

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σήμερα θα πιστωθούν τελικά τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 280 εκατ. ευρώ, αλλά και η πληρωμή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης ύψους 178 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική βασική ενίσχυση για το 2023 ανέρχεται στα 829 εκατ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ το 2022, ωστόσο η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση, στις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα τοµεακά προγράµµατα.

Αντίστοιχα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, πιθανότατα στις 29 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πιστωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση ύψους 255 εκατ. ευρώ, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές, η οποία καθορίζεται στα 122,2 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ/στρέμμα).

Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα).

Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα (παραμεθόριες, νησιωτικές περιοχές και περιοχές με κίνδυνο εγκατάλειψης), που καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν και συμπληρωματικές πληρωμές ύψους 25 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής στους αγρότες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και στην πληρωμή του Οκτωβρίου δεν ήταν μέσα, καθώς είτε είχαν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό είτε τα χωράφια τους δεν αναγνωρίζονταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή eleftherostypos.gr
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις