Ισλανδία: Δείτε live εικόνα από την έκρηξη ηφαιστείου – Τα συντριβάνια λάβας φτάνουν έως και τα 100 μέτρα
Εξερράγη το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.
Φοβούμενες μια ισχυρή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, οι αρχές της Ισλανδίας εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους της ψαροχώρας Γκρίνταβικ.
Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας προειδοποίησε στον ιστότοπο του ότι «έχει ξεκινήσει μια έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφαλ».
Η έκρηξη στον κρατήρα Sundhjuka φώτισε τον νυχτερινό ουρανό με εκτοξεύσεις μάγματος προς όοες τις κατευθύνσεις μετά από μια σειρά σεισμών που έπληξαν την περιοχή.
Είναι ορατή στις κάμερες διαδικτύου και φαίνεται να εντοπίζεται κοντά στο Hagafell, περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια του Γκρίνταβικ.
Volcano eruption in Iceland seen from Reykjavik, started a few minutes ago pic.twitter.com/DHUo3Y9Bzz
— Arinbjörn (@arinbjornkol) December 18, 2023
Ελικόπτερο της ακτοφυλακής απογειώθηκε για να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση και το μέγεθος της έκρηξης.
Το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία που άρχισε να εκρήγνυται τη Δευτέρα έστειλε συντριβάνια λάβας έως και 100 μέτρα, ενώ η λάμψη της έκρηξης ήταν ορατή μέχρι και το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ρέικιαβικ.
JUST IN: First aerial footage captured just minutes ago of the newly opened volcanic fissure near Grindavík, Iceland.
It is estimated to be about 3 km long! pic.twitter.com/uLLpmZHvFe
— Nahel Belgherze (@WxNB_) December 18, 2023
Η τοποθεσία της ρωγμής ενέχει κίνδυνο για τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi και την πόλη Γκρίνταβικ, η οποία άρχισε να εκκενώνεται από τον περασμένο μήνα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.
Η αστυνομία της Ισλανδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μια έκρηξη έχει αρχίσει. Ζητάμε από τον κόσμο να μην βρίσκεται μπροστά από τους ανταποκριτές και να μην πηγαίνει προς την κατεύθυνση της έκρηξης. Είναι σημαντικό οι δρόμοι να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμοι».
Η ρωγμἠ του ηφαιστείου έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιόμετρα και πλησιάζει προς την πόλη Γκρίνταβικ.
❗🌋🇮🇸 – #BREAKING: The fissure northeast of Grindavík is now 3.5 km long. In just 2 hours the fissure expanded from 1 to 3.5 km. Currently, around 150 cubic meters of lava are erupting per second. pic.twitter.com/abp5YBv2Hm
— 🔥🗞The Informant (@theinformantofc) December 19, 2023
Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες, την πιο πυκνοκατοικημένη γωνιά της Ισλανδίας. Όταν το Γκρίνταβικ διατάχθηκε να εκκενωθεί στις 11 Νοεμβρίου, οι αρχές ανέφεραν σε δήλωση ότι η χώρα ήταν «προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα».
«Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ετοιμότητας ηφαιστείων στον κόσμο», ανέφερε στον ιστότοπό της.
Um Grindavík og gosið:
-Lögreglustjórinn á Suðurnesjum segir búið að kalla viðbragðsaðila sem voru í Grindavík út úr bænum. Bærinn á að vera mannlaus.
-Gosið er staðsett nálægt Sundhnúksgígum um 4 km norðaustur af Grindavík.
-Gossprungan gæti lengst í áttina að Grindavík. pic.twitter.com/DPJzow7ibt— Fréttastofa RÚV (@RUVfrettir) December 19, 2023
«Εξετάζουμε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Thorvaldur Thordarson, ηφαιστειολόγος στην Ισλανδία. «Η έκρηξη φαίνεται μεγάλη και μόλις δύο χιλιόμετρα από τις μεγάλες υποδομές».
Παράλληλα χιλιάδες σεισμοί είχαν καταγραφεί στην Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τον Νοέμβριο, με κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσαν το Γκρίνταβικ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 4.000 κατοίκους κοντά στο ηφαίστειο.
Στο μεταξύ οι αρχές ανέβασαν τον αεροπορικό συναγερμό σε πορτοκαλί, επειδή μια ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη που πετούν στον Βόρειο Ατλαντικό εάν εκτοξευθεί τέφρα στον ουρανό.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία έχει λιγότερους από 400.000 κατοίκους και περίπου 130 ηφαίστεια.
Η χώρα απλώνεται σε δύο τεκτονικές πλάκες, οι οποίες χωρίζονται από μια υποθαλάσσια οροσειρά που εκπέμπει λάβα ή μάγμα.
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει επηρεάσει ένα από τα πιο γνωστά ηφαίστεια της Ισλανδίας, το Κάτλα, το οποίο έχει εκραγεί πέντε φορές από το 1721, σε διαστήματα που κυμαίνονται από 34 έως 78 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν το 1918.
zougla.gr