Αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τις επιθέσεις των Χούθι - Ανεβαίνει το πετρέλαιο
Αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τις επιθέσεις των Χούθι - Ανεβαίνει το πετρέλαιο

Αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τις επιθέσεις των Χούθι – Ανεβαίνει το πετρέλαιο

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η BΡ έχει σταματήσει τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην περιοχή έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η εταιρεία.

«Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση υπό συνεχή επανεξέταση, ανάλογα με τις συνθήκες που εξελίσσονται στην περιοχή», προσέθεσε.

Οι Χούθι, μια ομάδα ανταρτών της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν – στοχεύουν όλο και περισσότερο διεθνή πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ιταλο-ελβετικής MSC και του δανικού γίγαντα Maersk, αποφάσισαν παρομοίως να σταματήσουν τις αποστολές μέσω της θαλάσσιας οδού, που είναι ένας σημαντικός εμπορικός άξονας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο φορτηγά πλοία χτυπήθηκαν από επιθέσεις με πυραύλους και drone από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Οι Χούθι έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων κατά του Ισραήλ και εναντίον ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ.

Ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης, ο Αλί αλ-Καχούμ, προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα συνεχίσει να στοχεύει «όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια του Ισραήλ» μέχρι να παρασχεθεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις από τον Οκτώβριο.

«Διαβεβαιώνουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, εκτός από τα λιμάνια του Ισραήλ, ότι δεν θα υποστούν καμία ζημιά», δήλωσε ο Αλί αλ-Καχούμ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.

Οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, το καταγράφει κέρδη πάνω από 1,1%.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις