Δημήτρης Βρύσαλης: «Αυξήσεις - κοροϊδία στους υγειονομικούς»
Δημήτρης Βρύσαλης: «Αυξήσεις - κοροϊδία στους υγειονομικούς»

Δημήτρης Βρύσαλης: «Αυξήσεις – κοροϊδία στους υγειονομικούς»

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους των υγειονομικών με αφορμή τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τις εφημερίες.

Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλλης αναφέρει:

«Αγανάκτηση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο προκαλεί η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εμφανίσουν τις αυξήσεις – κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο από 1/1/2024 ως δήθεν «ουσιαστική ενίσχυση των αποδοχών".

Μάταια προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε οι «αυξήσεις» (μεσοσταθμικά 5,53%) σημαίνουν ότι θα συνεχισθεί η μείωση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων στο Δημόσιο, δεδομένου ότι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα ξεπέρασαν το 9%, στα ρούχα – τρόφιμα το 6,4%, στα ενοίκια το 5,1%, ενώ με τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται νέα μεγάλη επιβάρυνση σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Η νέα μείωση του πραγματικού μισθού (της αγοραστικής δύναμης του μισθού μας) έρχεται να προστεθεί στις περικοπές των προηγούμενων ετών , που ξεπέρασαν το 20% και συγκεκριμένα:

● οι βασικοί μισθοί μας «πετσοκόπηκαν» με το μισθολόγιο του Ν..4024/2011 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), ο 13ος – 14ος μισθός αρχικά περικόπηκαν και κατόπιν καταργήθηκαν με το Ν. 4093/2012 (κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) καταργήθηκε το επίδομα γάμου και επιβλήθηκαν εισφορές «αλληλεγγύης»

● Με τον Ν. 4354/2015 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) διατηρήθηκαν οι περικοπές του 13ου – 14ου μισθού, αφαιρέθηκε η μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017, και επιβλήθηκε απαράδεκτη διάκριση στη μισθολογική εξέλιξη των ΥΕ και ΔΕ συναδέλφων (εξέλιξη ανά 3 έτη αντί για 2 έτη)

Επισημαίνουμε ότι διατηρείται η σύνδεση των μισθών με την στοχοθεσία και την αξιολόγηση, με την προοπτική χορήγησης κινήτρων επίτευξης στόχων («μπόνους») στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας διοίκησης σε εργαλείο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου.

Ακόμη πιο προκλητικοί είναι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι απορρίπτουν το αίτημα μας για ουσιαστικές αυξήσεις με επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού για να «μην κινδυνέψει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα» και «η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την ίδια περίοδο του:

● ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 6 δις ευρώ, το 1ο δεκάμηνο 2023

● Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει νέα εκτίναξη της φοροληστείας κατά 6,2 δις ευρώ, από τα οποία το 1,7 δις θα προέλθει από την αύξηση της φοροληστείας μισθωτών και συνταξιούχων και 2,2 δις από την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους που πληρώνουν μόνο το 5% των συνολικών φόρων (εμείς πληρώνουμε το 95%) προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις 8,5 δις στις οποίες προστίθενται επιδοτήσεις 3,6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

● εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα καπιταλιστικά κέρδη – που μαζί ψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών (έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές) και ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών (δεν πληρώνουν φόρο από το 2014 αν και τα καθαρά κέρδη τους ξεπέρασαν τα 3 δις το 2023)

Ακομα πιο προκλητικοί είναι οι δηλώσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εφημεριών των γιατρών

Ακόμα και αυτό το 20% είναι αποτέλεσμα των αγώνων των νοσοκομειακών γιατρών όλο το προηγούμενο διάστημα και της επιτυχημένης 48ωρης απεργιακή κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει τις απώλειες που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση δίνει 6,2 δις για τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ ,δίνει αυξήσεις προκλητικές στα golden boys και μόλις 250 εκ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις εφημερίες των γιατρών.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, σε κανέναν υπουργό, σε καμιά κυβέρνηση να εξαγοράσει την συναίνεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική με τα ψίχουλα και τα bonus που δίνει.

Κανένας εργαζόμενος να μην πει «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα και τα bonus, να μην σκύψει το κεφάλι για να γίνει «αρεστός».

Να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις!».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις