Σοκάρει η έξαρση της ωμής βίας ανηλίκων στα σχολεία – Προβληματίζουν οι μαρτυρίες μαθητών
Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου ένας 14χρονος μαθητής διαπληκτίστηκε στο προαύλιο του σχολείου για ασήμαντη αφορμή με έναν συμμαθητή του και του επιτέθηκε με αναδιπλούμενο σουγιά, τραυματίζοντάς τον. Αυτό συνέβει στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης και αποτελεί το τελευταίο περιστατικό σε μια μεγάλη λίστα βία ανηλίκων στα σχολεία.
Μια λίστα που όσο περνάει ο καιρός όλο και μεγαλώνει. Τους τελευταίους μήνες ουκ ολίγα περιστατικά βίας ανηλίκων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, την ίδια ώρα που οι καθηγητές μοιάζουν ανύπμποροι στο να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.
«Πραγματικά μας αφήνει άφωνους το πώς μπορεί ένας τέτοιος τσακωμός να φτάσει σε τέτοια βία» δήλωσε ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του σχολείο στη Μεσσήνη κ. Βλάχος. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι η εγκληματικότητα ανάμεσα στους ανηλίκους έχει εξελιχθεί σε μάστιγα με τους νέους πλέον να λύνουν τις διαφορές τους με μαφιόζικους τρόπου και ακολουθώντας τους κανόνες του δρόμου.
Και μάλιστα οι μαρτυρίες από μαθητές σοκάρουν ακόμα περισσότερο, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά και σε όλα τα σχολεία. «Υπάρχουν δύο είδη παιδιών, αυτοί που κουβαλάνε μαχαίρια για να εκφοβίσουν τα άλλα παιδιά και αυτοί που το έχουν για προστασία» είπε ένας μαθητής στην κάμερα του Alpha. Η διαφορετικότητα στην εμφάνιση, αλλά και στη συμπεριφορά είναι αφορμή προκειμένου να υπάρχουν τέτοια επεισόδια, καταγγέλουν πολλοί ανήλικοι. «Αν είσαι σε συμμορία κάποιος θα θέλει να φανεί πιο μάγκας» τόνισε ένας μαθητής.
Οι ειδικοί προειδοποιούν
Την ίδια ώρα οι ειδικοί προσπαθούν να εφιστούν την προσοχή στους γονείς, ψάχνοντας να βρουν μια λύση στην έξαρση της εγκληματικότητας μέσα αλλά και έξω από τα σχολεία.
«Από πολλές πλευρές χρειάζεται βοήθεια η οικογένεια. Ένας γονιός που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση, όλες αυτές τις δυσκολίες του θα τις βγάλει πάνω στο έφηβο παιδί του» τονίζει η η κλινική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια και δρ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών κα. Κανδαράκη και συμπληρώνει: «Ένα παιδί που εκείνη τη στιγμή νιώθει παραμελημένο, εκτεθειμένο, νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά. Για αυτό και οι έφηβοι αναζητούν όλο και περισσότερο ομάδες για να ενταχθούν, οι οποίες μετατρέπονται σε συμμορίες. Για να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου».
Οι σκληρές εικόνες στο διαδίκτυο αλλά και οι κρυφές μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι οι πιο βασικοί παράγοντες που ωθούν τους νέους στη βία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Θα πρέπει οι γονείς να είναι παρόντες στην ανάπτυξη και στο μεγάλωμα τον παιδιών, ειδικά στην εφηβεία. Αν δεν υπάρχει ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, αυτά τα φαινόμενο θα γίνονται όλο και πιο έντονα» καταλήγει η κα. Κανδαράκη.