Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στο χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών – γυναικών
Το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται και το 2022 με τη χώρα μας να βρίσκεται ουραγός ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ παρά τη γενική τάση που παρατηρείται στη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης των Ελλήνων, ηλικίας 20-64 ετών, ήταν πέρυσι κατά 19,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των Ελληνίδων. Μάλιστα, στο ποσοστό που η διαφορά είναι πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες -ανάμεσα σε 20 περιφέρειες της ΕΕ- οι μισές βρίσκονται στη χώρα μας ενώ οι υπόλοιπες είναι στην Ιταλία και τη Ρουμανία.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των δύο φύλων καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας (31,4 ποσοστιαίες μονάδες) και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας (30,7 ποσοστιαίες μονάδες).
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ψαλίδα διαμορφώθηκε στο 10,7% από 10,9% το 2021.
Ο στόχος για το 2030
Μόνο δύο περιφέρειες της ΕΕ κατέγραψαν υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των γυναικών το 2022: Η περιφέρεια της πρωτεύουσας της Λιθουανίας (Sostinės regionas) και η Νότια Φινλανδία (Etelä-Suomi). Στην περιφέρεια της Βόρειας και Ανατολικής Φινλανδίας (Pohjois- ja Itä-Suomi) δεν υπήρξε διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες της ΕΕ, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παρέμεινε με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ανδρών.
Το 2019, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να μειώσει στο μισό το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έως το 2030. Μία στις πέντε περιφέρειες της ΕΕ έχει ήδη επιτύχει τον στόχο που έχει τεθεί σε 5,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα ο στόχος έχει επιτευχθεί στη Γαλλία (14 περιφέρειες), τη Γερμανία (7 περιφέρειες), τη Φινλανδία (5 περιφέρειες), τη Σουηδία και την Πορτογαλία (2 περιφέρειες), τη Λιθουανία (2 περιφέρειες), καθώς και τη Λετονία και την Εσθονία (1 περιφέρεια).
Πηγή: in.gr