Κατά 90% μειώθηκε η παραγωγή στις ελαιοκαλλιέργεις της Χαλκιδικής φέτος
Η χειρότερη χρονιά για τις ελαιοκαλλιέργειες είναι η φετινή στη Χαλκιδική, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews. Μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή οι οικονομικές επιπτώσεις στους καλλιεργητές ελαιόδεντρων αγγίζουν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.
Περισσότεροι από 20.000 τοπικοί παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα ελαιόδεντρων παράγοντας κατά μέσο όρο 120.000-150.000 τόνους βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς το χρόνο. Περισσότερες από 150 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και εμπορία ελιάς και πάνω από το 90% της παραγωγής εξάγεται σε όλο τον κόσμο.
Φέτος όμως η έλλειψη καλλιεργειών έχει ξεπεράσει το 90% βυθίζοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου σε απόγνωση.
Ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης επιτραπέζιας ελιάς τονίζει ότι «φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για τους παραγωγούς στη Χαλκιδική και το πρόβλημα ήταν η κλιματική αλλαγή. Θα έπρεπε να έχει 10 βαθμούς Κελσίου τώρα και έχει 20. Φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσει κι άλλη τέτοια χρονιά. Η μείωση στην παραγωγή ήταν τουλάχιστον 90%».
Ο Αθανάσιος Μολασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου προσθέτει ότι «ο προηγούμενος χειμώνας και ιδιαίτερα στις αρχές ήταν μια πολύ ζεστή περίοδος με το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2022 να έχουμε μια αύξηση θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το δέντρο της ελιάς καρποφορεί μετά από κρύους χειμώνες».
«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζονται τα δέντρα το χειμώνα. Θέλει έναν με δύο μήνες καλού κρύου και δεν το έχουμε τα τελευταία 5-10 χρόνια. Έχουμε πολύ ξηρό κλίμα, λίγες βροχές και έντονες και το έδαφος δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό», λέει η Ζαχαρούλα Βασιλάκη, παραγωγός προϊόντων ελαίου βιολογικής καλλιέργειας.
Στην Ιταλία η φετινή συγκομιδή ελιάς εκτιμάται ότι είναι μειωμένη κατά 80%, ενώ η περσινή και η φετινή ξηρασία στην Ισπανία έχει μειώσει κι εκεί την παραγωγή. Το τελευταίο 12μηνο η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 1/4 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση η πτώση της παραγωγής άγγιξε το 40%.