Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της τετραήμερης εκεχειρίας: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς
Έπειτα από 47 ημέρες μαχών, χιλιάδες νεκρούς, αμέτρητο πόνο και αγωνία, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων.
Οι μάχες θα σταματήσουν από τις 10:00 πρωί της Πέμπτης, όπως συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Ρόλο έπαιξαν επίσης Αίγυπτος και ΗΠΑ.
Ύστερα από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται πέρα των αρχικών 50, θα παρατείνεται κατά μία μέρα η κατάπαυση του πυρός.Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.
Παράλληλα περισσότερη βοήθεια θα σταλεί στη Γάζα, ενώ θα επιτραπεί και η απομάκρυνση ακόμη περισσότερων πολιτών με διπλή υπηκοότητα από τον θύλακα.
Με εξαίρεση των ακραίο υπερορθόδοξο υπουργό Εσωτερικών Μπεν Γκβιρ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Ισραήλ έδωσαν το πράσινο φως μετά από πολύωρη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.
Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές πάντως φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η πρώτη προσωρινή παύση των εχθροπραξιών εδώ κι έξι εβδομάδες δεν συνεπάγεται το τέλος του πολέμου. “Λέγονται ανοησίες ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας” τόνισε οΙσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Παραμένουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι γενναίοι στρατιώτες μας θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να νικήσουν τον κατακτητή” τονίζει από πλευράς της η Χαμάς.
Την κατάπαυση χαιρέτισε σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος. Κατάρ, Ιορδανία και Τουρκία εξέφρασαν την ελπίδα ότι ίσως στη συνέχεια σημάνει και τη λήξη του πολέμου. Ικανοποιημένος δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ανάλογες οι αντιδράσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
“Είμαι ευγνώμων που αυτές οι θαρραλέες ψυχές, οι οποίες έχουν υποστεί μια απερίγραπτη δοκιμασία, θα βρεθούν και πάλι με τις οικογένειές τους όταν αυτή η συμφωνία τεθεί σε ισχύ” τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. “Εργαζόμαστε σκληρά για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η ανθρωπιστική κατάπαυση που ανακοινώθηκε θα επιτρέψει να δοθεί βοήθεια και να σωθούν άμαχοι στη Γάζα” δήλωσε από πλευράς του ο Εμανουέλ Μακρόν.
Είναι μία σημαντική η εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταίχμιο της ελπίδας και του φόβου οι οικογένειες και από τις δύο πλευρές που αγωνιούν για το αν οι δικοί τους άνθρωποι θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα απελευθερωθούν. 40 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, μεταξύ τους και η 3χρονη Αμπιγκέιλ με αμερικανική υπηκοότητα.
Στη Δυτική Όχθη Παλαιστίνιοι εκφράζουν ελπίδα ότι θα δουν και πάλι τα παιδιά τους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα στη λίστα υπάρχουν 33 γυναίκες και 123 ανήλικοι. Ο νεότερος που κρατείται είναι 14 ετών και η μεγαλύτερη μια 59χρονη γυναίκα.
Το παρασκήνιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς
Οι εντονότατες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όταν το Κατάρ προσέγγισε τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευαίσθητες πληροφορίες για τους ομήρους προτείνοντας τη δημιουργία μια μικρής ομάδας που θα μεσολαβούσε για την απελευθέρωσή τους. Η ομάδα αυτή συστάθηκε με τη συμφωνία και του Ισραήλ σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας κι από εκεί ξεκίνησε διπλωματικός αγώνας δρόμου.
Αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι ο κομβικός ρόλος Κατάρ και Ηνωμένων Πολιτειών με προσωπική εμπλοκή των ηγετών τους, του προέδρου Μπάιντεν και του Εμίρη Αλ Θάνι και βεβαίως τη σημαντική συνδρομή της Αιγύπτου. Ενεργό και κρίσιμο ρόλο έπαιξαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών όλων των χωρών που μεσολάβησαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Όταν ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ στις 18 Οκτωβρίου οι όμηροι ήταν το βασικό θέμα της ατζέντας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε 5 μέρες αργότερα στις 23 Οκτωβρίου όταν Ουάσινγκτον και Κατάρ πέτυχαν την απελευθέρωση δύο Αμερικανών ομήρων της Νάταλι και Τζούντιθ Ράαναν. Αυτό απέδειξε στην Ουάσινγκτον πρώτον ότι το Κατάρ είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής και δεύτερον ότι είναι εφικτό να βρεθεί μια φόρμουλα για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, οπότε η όλη προσπάθεια απέκτησε νέα ορμή.
Μια μεγάλη ευκαιρία για συμφωνία χάθηκε λίγο πριν από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα: Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Ισραηλινούς να τις καθυστερήσουν αλλά εκείνοι αρνήθηκαν διότι η Χαμάς δεν έδινε στοιχεία για το ποιολι ήταν οι όμηροι ούτε παρείχε αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί. Η χερσαία εισβολή αλλά και οι θάνατοι ορισμένων ομήρων δημιούργησαν νέα δεδομένα και αύξησαν την πίεση και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξιών μπήκε στο τραπέζι ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί, τα προσχέδια πηγαινοέρχονταν μεταξύ Ντόχας, Καϊρου και Γάζας μέχρι και την 20η Νοεμβρίου για να φτάσουμε στη χθεσινή έγκριση και από το Ισραήλ.
Από τις πηγές και το ρεπορτάζ που αποκαλύπουν το παρασκήνιο δεν προκύπτει σημαντική ανάμειξη της Άγκυρας στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει πάντως να διεκδικεί ρόλο επαναλαμβάνοντας σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες εγγυήτριας χώρας στα παλαιστινιακά εδάφη την επόμενη ημέρα.
Οδηγίες στους Ισραηλινούς για τα παιδιά – ομήρους
Ιραηλινοί στρατιώτες που πρόκειται να συνοδεύσουν τα παιδιά ομήρους για να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς έλαβαν συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπουργείο Πρόνοιας για να αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό τραύμα που υπέστησαν.
Μεταξύ αυτών των οδηγιών είναι να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τους γονείς τους και να περιμένουν μέχρι να βρεθούν στο Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους γονείς τους, αν όχι και τους δύο.
Μια άλλη οδηγία αναφέρει να μην πάρουν τα παιδιά αμέσως στην αγκαλιά τους και να περιμένουν να δουν πως περπατούν αν είναι ικανά και φυσικά να μην τα τρομάξουν αρπάζοντας τα με ταχύτητα για να τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες παρά τη συμφωνία
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προσωρινή παύση των όπλων. Όμως, μια μέρα πριν οι βομβαρδισμοί είναι ιδιαίτερα εκτεταμένοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη.
Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τα γραφεία πληροφοριών του αρχηγείου της Χαμάς στην πόλη της Γάζας και έχουν συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες μέσα από εκεί.
Εικόνες καταστροφής κυκλοφορούν τόσο από την Τζαμπαλίγια, όσο και από Χαν Γιούνις. Οι Παλαιστίνιοι λένε οτι συνολικά από χθες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 ανθρωποι. Στην Τζαμπαλίγια 52 μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες μέρες στον καταυλισμό.
Οι στρατιώτες της Ταξιαρχίας Givati έκαναν επιχείρηση στο αρχηγείο της Βόρειας Ταξιαρχίας της Χαμάς. Στη γειτονιά αυτή ζουν πολλά ανώτερα στελέχη της Παλαιστινιακής οργάνωσης, υπάρχουν φυλάκια της Χαμάς και μάλιστα στην καρδιά της πόλης με ότι αυτό σημαίνει για τους αμάχους. Εκεί λέγεται ότι εντόπισαν φρεάτια που καταλήγουν σε σήραγγα βάθους 50 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων.
Οι ρουκέτες δεν λένε να σταματήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας προς διαφορα σημεία στο νότιο Ισραήλ. Και επιπλέον αναχαιτίσεις υπάρχουν και στον βορρά, από ρουκέτες ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα ότι αναχαίτισε με μαχητικό αεροσκάφος και έναν «πύραυλο κρουζ» που είχε στόχο το νότιο τμήμα του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο πύραυλος πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν.
Πάντως το Ισραήλ και πάλι εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στη Δαμασκό, κάτι που είχε κάνει ξανά στην έναρξη του πολέμου.
πηγή: ΕΡΤ