Επιστήμονες ανασύνθεσαν σκελετό αρκούδας εντοπίζοντας περίπου 200 οστά της
Επιστήμονες ανασύνθεσαν σκελετό αρκούδας εντοπίζοντας περίπου 200 οστά της

Επιστήμονες ανασύνθεσαν σκελετό αρκούδας εντοπίζοντας περίπου 200 οστά της

Επιστήμονες στις Πρέσπες σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μνημείο για τα ζώα από τα δηλητηριασμένα δολώματα, ιδέα που προέκυψε έπειτα από το θάνατο μιας μεγάλης αρσενικής αρκούδας που ξεψύχησε στους Ψαράδες Πρεσπών, δηλητηριασμένη από φόλα.

Έτσι προχώρησαν στην ανασύσταση του σκελετού μίας αρκούδας. Μία κίνηση που πραγματοποιήθηκε με αγάπη προς το περιβάλλον, αλλά και με μία καλλιτεχνική ματιά.

Ο υπεύθυνος της ομάδας που έκανε πράξη αυτή την πρωτοβουλία, κ. Γιάννης Ζιώγας, καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας και υπεύθυνος για τον εικαστικό περίπατο, μιλά στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για αυτή την κίνηση.

«Είχαμε ενημερωθεί για μία αρκούδα που είχε δηλητηριαστεί και είχε φωτογραφηθεί το πτώμα της και το οποίο είχε σκεπαστεί με πέτρες. Στη συνέχεια αφού πέρασε ο καιρός, κάτι έπρεπε να κάνουμε με τα κόκκαλα, σαν ένδειξη μνήμης. Υπήρξε μία ομάδα εθελοντών όπου ανασκάψαμε το χώρο και με τις οδηγίες του κ.Λυμπεράκη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, πήραμε τα κόκκαλα και μετά από ενάμιση χρόνο, -είμαστε ενταγμένοι στο πρόγραμμα Life Arcprom- είχαμε ευαισθητοποιηθεί σε αυτό το θέμα. Για μένα σαν καλλιτέχνη αυτό που έχει σημασία, είναι η τέχνη να είναι στην πραγματική ζωή, στην πραγματική συνθήκη, κάτι που επιδιώκουμε και με τον εικαστικό περίπατο. Αφού μαζέψαμε τα κόκκαλα τα στείλαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο,, τα συντήρησαν και ήρθε εδώ η επιστήμονας, κ.Μίλιτσα Ίβοβιτς και έκανε αυτήν την εκπληκτική συνθήκη, αλλά την έκανε και με τρόπο που να δείχνει τη φρίκη, δηλαδή σημεία της αρκούδας που έλειπαν δεν τα προσθέσαμε, τα αφήσαμε να φαίνονται κενά».

 

πηγή: ΕΡΤ

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Επιστήμη & Τεχνολογία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις