Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα ενεργειακής συνεργασίας
Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα ενεργειακής συνεργασίας

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα ενεργειακής συνεργασίας

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σήμερα (13/11), οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προχώρησαν σε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θέτει το πλαίσιο των –από κοινού– δράσεων για ενεργειακά θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το Μνημόνιο Κατανόησης αποσκοπεί στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών και εντάσσεται στη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID.

Από ελληνικής πλευράς, το Μνημόνιο υπέγραψαν η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Για την αμερικανική πλευρά, η Πρέσβης Έριν – Ελίζαμπεθ ΜακΚί υπέγραψε εκ μέρους του Γραφείου για την Ευρώπη και την Ευρασία της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID).

Κατά την έναρξη της τελετής, η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας ως βασικού παράγοντα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε αυτό είχε συζητηθεί και κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Με το εν λόγω Μνημόνιο, θα διευκολυνθεί η δημιουργία μίας πιο αποτελεσματικής, βιώσιμης και διασυνδεδεμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με τους γείτονες, ενισχύοντας έτσι τις διασυνοριακές συναλλαγές, τη σύγκλιση τιμών και τη σταθερότητα του δικτύου», τόνισε η Γενική Γραμματέας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε στην προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με ορόσημο τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, το 2003. «Το Μνημόνιο θα συνεισφέρει στη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε.

Η αμερικανική πλευρά τόνισε ότι με αυτό το Μνημόνιο θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό την προώθηση της ενσωμάτωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Περιβάλλον - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις