Κρήτη: Συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων εν μέσω έξαρσης των ιώσεων

Δύσκολα διαχειρίσιμη είναι πλέον η κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου.

Οι σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων και κυρίως αντιβιοτικών και δη παιδικών αντιβιώσεων ταλαιπωρεί φαρμακοποιούς, αλλά κυρίως ασθενείς που αναζητούν εναγωνίως τα απαραίτητα σκευάσματα για τη θεραπεία τους.

Η έξαρση των ιώσεων και δη των παιδικών δυσχεραίνει το πρόβλημα, καθώς η ζήτηση είναι αυξημένη και η προσφορά περιορισμένη. Οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να προμηθεύονται με πλαφόν τα αντιβιοτικά που σήμαινε ότι δεν παραλαμβάνουν πάνω από τρία κουτιά ανά αντιβίωση την εβδομάδα. Δηλαδή ένα φαρμακείο μπορεί να εξυπηρετήσει εβδομαδιαίως ένα ασθενή με συγκεκριμένη αντιβίωση, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι είθισται οι θεραπευτικές αγωγές να διαρκούν από μια έως και 14 ημέρες.

Εκτός όμως τα αντιβιοτικά σοβαρό παραμένει το πρόβλημα και για δεκάδες άλλα σκευάσματα είτε αυτά αφορούν ψυχιατρικά φάρμακα, ινσουλίνες, διαβητικά, υπέρταση κολλύρια και οφθαλμολογικές αλοιφές.

«Τώρα με την έξαρση των ιώσεων έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα και ειδικά με τις παιδιατρικές αντιβιώσεις. Οπότε όσο προχωράμε προς τη χειμερινή περίοδο αντιμετωπίζουμε όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα αντιβιοτικά ακόμη διατίθενται με πλαφόν, καθώς έχουν πρόβλημα με τη διαθεσιμότητά τους. Έχουμε ελλείψεις σοβαρότατες επίσης σε κάποια οφθαλμιατρικά σκευάσματα, σε κάποια κολλύρια και οφθαλμολογικές αλοιφές, σε δερματολογικά, σε κορτιζόνες, φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις, σε ψυχιατρικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιυπερτασικά, αντιπυκτικά. Δεν υπάρχει κατηγορία στην οποία να μην υπάρχει φάρμακο που είναι έλλειψη. Όπου μπορούμε βρίσκουμε εναλλακτικές, γενόσημα, παρεμφερείς εισαγωγές και κάπως το παλεύουμε. Το πρόβλημα εξακολουθεί πάντα να υπάρχει. Όταν είναι άμεση ανάγκη, όπως την αντιβίωση που όποιος έχει μια λοίμωξη πρέπει τώρα να πάρει την αντιβίωση και δεν μπορεί να περιμένει δέκα μέρες για να βρούμε το φάρμακό του. Το κάθε φαρμακείο, αναλόγως, παίρνει την εβδομάδα 1-3 κουτιά αντιβίωσης, που εξυπηρετούν έναν ασθενή ή δύο, αναλόγως την αγωγή και τη θεραπεία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όσο προχωράμε προσπαθούμε να στοκάρουμε αντιβιοτικά και να δούμε πως θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χειμερινή περίοδο που είναι μπροστά μας» ανέφερε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης περιγράφοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Ο κ Βαρδιάμπασης για μια ακόμα φορά επανέλαβε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και που οφείλεται στον περιορισμένο προϋπολογισμό του κράτους για τα φάρμακα επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησής του. Ενδεικτικό είναι όπως είπε το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα βγήκαν εκτός λίστας – δηλαδή εκτός αποζημίωσης σκευάσματα που αφορούν στο ασβέστιο, τα οποία χορηγούνται κατά κύριο λόγο σε εγκύους και σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση. Στο εξής οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώσουν τα φάρμακά τους, ενώ οι φόβοι ότι αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί και σε άλλα σκευάσματα είναι έντονοι.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε: «Την προηγούμενη βδομάδα, τέθηκαν εκτός θετικής λίστας αποζημίωσης τα πιο γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα ασβεστίου, που σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά που περιλαμβάνουν σκευάσματα που έχουν ασβέστιο – συνταγογραφούμενα, δεν μιλάμε για συμπληρώματα διατροφής – πλέον και δυστυχώς οι ασθενείς που τα έπαιρναν θα πρέπει να πληρώνουν το 100% της αξίας τους. Δηλαδή εξακολουθούν να είναι φάρμακα, αλλά δεν τα αποζημιώνει πια ο ΕΟΠΥΥ και το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό αποτελεί για εμάς ένα πρόβλημα, διότι δεν μιλάμε για lifestyle σκευάσματα.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν ασβέστιο ήταν κυρίως οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω οστεοπόρωσης. Επομένως δεν μιλάμε για φάρμακα που θα μπορούσε να πει κάποιος ενδεχομένως ότι είναι σκευάσματα που είναι ευρείας χρήσεως. Μιλάμε για φάρμακα που προορίζονται για παθήσεις σημαντικές και για καταστάσεις σημαντικές όταν μιλάμε για εγκυμοσύνη, και είναι άδικο να τιμωρούνται οι ασθενείς αυτών των κατηγοριών πληρώνοντας τα σκευάσματα ασβεστίου, ειδικά εν μέσω γενικότερης ακρίβειας. Μάλιστα, υπάρχει πρόθεση στο μέλλον από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, να επεκταθεί αυτή η τακτική, δηλαδή να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς εξ ολοκλήρου και τα υπόλοιπα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το σίδηρο, και να τεθούν περισσότεροι περιορισμοί στη συνταγογράφηση της βιταμίνης D. Εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα, όποια και να είναι η τιμή των σκευασμάτων αυτών, για παράδειγμα υπάρχουν σκευάσματα που κοστίζουν πέντε ευρώ και υπάρχουν σκευάσματα που κοστίζουν και 10 ευρώ, είναι άδικο. Και εάν το δει κανείς μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εάν τυχόν κρίνει το υπουργείο ότι υπάρχει σπατάλη ή υπερσυνταγογράφηση, ας βάλει ηλεκτρονικούς κόφτες, ας ορίσει αυστηρότερες προδιαγραφές στη συνταγογράφηση και όχι μια φλατ πολιτική ώστε από αύριο οι εγκυμονούσες να πληρώνουν το ασβέστιο, ενδεχομένως στο μέλλον το σίδηρο και το μαγνήσιο.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι αφενός ότι υπάρχει το λεγόμενο «clawback», οπότε οι εταιρίες επιβαρύνονται με τεράστια ποσά, επομένως οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν ασύμφορο να υπάρχουν τα σκευάσματα αυτά στη δημόσια ασφάλιση, και δικαίως. Οπότε το υπουργείο αντί να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων ή αντί να βάλει αυστηρότερες προδιαγραφές στη συνταγογράφηση, τα βγάζει εκτός λίστας και ο μόνος που επιβαρύνεται αυτήν τη στιγμή είναι ο πολίτης, του οποίου δεν τα φτάνουν όλα τα υπόλοιπα, τώρα πρέπει να πληρώσει επιπλέον.

Επομένως, είναι δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός που δίδεται εν προκειμένω για το φάρμακο είναι μηδαμινός, είναι ελάχιστον. Η ίδια ακριβώς αιτία που έχουμε και στις ελλείψεις. Γιατί έχουμε κυρίως ελλείψεις φαρμάκων; Διότι έχουμε συνεχώς μειούμενα δελτία τιμών από το 2011 έως το 2023, που σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε φάρμακα τα οποία κοστίζουν ένα, δύο, τρία ευρώ και τα οποία θα εξαφανιστούν το τέλος. Όχι απλώς δεν θα τα βρίσκουμε, θα εξαφανιστούν ή θα βγουν εκτός λίστας και θα τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο πολίτης από την τσέπη του».

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκρίθηκε «Αίτημα για την προμήθεια παροχής υπηρεσιών από φορέα που κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, για τη διερεύνηση και αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, για τον έλεγχο των ελλείψεων των φαρμάκων που κατά περιόδους εμφανίζονται στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας». Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλεται να συνεχιστεί η απαγόρευση των εξαγωγών και ταυτόχρονα να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγραφή των ελλείψεων των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

«Δυστυχώς δεν έχει προκύψει κάποιο νεότερο με σχετικά με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας στο σκέλος της δήλωσης των ελλείψεων. Είμαστε σε αναμονή, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία τίποτα από όλα αυτά, δεν έχουμε κάποιο νεότερο και δεν έχουμε κάποια πρόβλεψη, ούτε καν χρονικό ορίζοντα για το πότε και εάν θα ξεκινήσει κάτι νεότερο στο σκέλος αυτό. Ελλείψεις αντιμετωπίζουμε στο σύνολο των κατηγοριών των φαρμάκων.

Η απαγόρευση των εξαγωγών ευτυχώς εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, αλλιώς δεν θα είχε μείνει φάρμακο στη χώρα. Αυτό είναι το μόνο μέτρο για τις ελλείψεις των φαρμάκων, δεν έχει γίνει τίποτα άλλο» τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης.

 

 

 

Πηγή:rethnea.gr

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις