Οι απολογίες των 11 «Σπαρτιατών» στην Επιτροπή της Βουλής – Δηλώνουν «αθώοι» και ότι δεν «εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους»
Οι απολογίες των 11 «Σπαρτιατών» στην Επιτροπή της Βουλής – Δηλώνουν «αθώοι» και ότι δεν «εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους»

Οι απολογίες των 11 «Σπαρτιατών» στην Επιτροπή της Βουλής – Δηλώνουν «αθώοι» και ότι δεν «εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους»

Πρόγευση των ανωμοτί εξηγήσεων, που αναμένεται να δώσουν στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», αποτελούν όσα υποστήριξαν στη Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, που απάντησε ομόφωνα «ΝΑΙ», στο αίτημα της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, για την άρση της ασυλίας τους, προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στα Πρακτικά της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, τα οποία αποκαλύπτει το iEidiseis, όλοι δήλωσαν «αθώοι», υποστηρίζοντας ότι, δεν υπάρχει εξαπάτηση εκλογέων από το κόμμα «Σπαρτιάτες», καθώς οι ψηφοφόροι ήξεραν τι ψήφιζαν.

Η άρση ασυλίας τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ακόμη και οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι βουλευτές συναίνεσαν στην άρση ασυλίας τους. με μοναδική εξαίρεση τον βουλευτή Γεώργιο Ασπιώτη, που δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, τρεις εξ αυτών, οι βουλευτές Ιωάννης Κόντης, Αθανάσιος Χαλκιάς και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης το άφησαν στην κρίση της Επιτροπής, ενώ οι υπόλοιποι επτά, Αλέξανδρος Ζερβέας, Διονύσης Βαλτογιάννης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Πέτρος Δημητριάδης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, είπαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους.

Οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών κλήθηκαν ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, από την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία διενεργεί έρευνα, μετά από τις καταγγελίες του Προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα.

Οι σαφείς υπαινιγμοί, που είχε διατυπώσει ο Βασίλης Στίγκας, για ανάμειξη του καταδικασμένου για τη δράση της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη, στη δράση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που διανθίστηκαν με τους χαρακτηρισμούς στη Βουλή, περί «Greek Mafia» και «Ντον Κορλεόνε», άνοιξαν τον δρόμο στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, να διερευνήσει -ως όφειλε, βάσει της νέας νομοθεσίας- ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός των «Σπαρτιατών» : Ο Βασίλης Στίγκας ή ο Ηλίας Κασιδιάρης;

Εφόσον αρθεί η ασυλία των 11 βουλευτών και από την Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, να λάβει τις οιονεί απολογίες τους, για να αποφανθεί στη συνέχεια, εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον τους, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, ή εάν θα αρχειοθετήσει την υπόθεση.

Η έρευνα της Δικαιοσύνης αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα των «Σπαρτιατών», καθώς από την έκβαση της θα εξαρτηθεί, το μέλλον του.

Εάν αποδειχτεί η σύνδεση του -σε επίπεδο αρχηγού- με τον έγκλειστο πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι «Σπαρτιάτες» θα μείνουν εκτός των Ευρωεκλογών του 2024, ενώ το νεοπαγές κόμμα θα απωλέσει την κρατική χρηματοδότηση.

Και παρά το γεγονός ότι, ο κ. Στίγκας, στις δύο καταθέσεις του στον Άρειο Πάγο, στις αρχές Σεπτεμβρίου φέρεται ότι, κατέβαλλε προσπάθεια να αποσυνδέσει την πολιτική λειτουργία του κόμματός του με τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου έστειλε έγγραφο στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλίας των 10 βουλευτών των «Σπαρτιατών», όπως και του 11ου και πλέον ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Φλώρου, αίτημα που έγινε ομόφωνα δεκτό από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.

Από τις τοποθετήσεις των 11 βουλευτών στην Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή, που σημειωτέον δεν επιτρέπεται να μπει στην ουσία της υπόθεσης, ενδιαφέρον έχουν όσα υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χάρης Κατσιβαρδάς και Ιωάννης Δημητροκάλης.

Ο κ. Κατσιβαρδάς, στον οποίο χρεώθηκε στενή σχέση του με τον Ηλία Κασιδιάρη, λόγω και της ιδιότητος του και ως συνηγόρου – υπερασπιστή του, δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως άλλοι συνάδελφοι του, στην ουσία της υπόθεσης και στο εάν υφίσταται το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, ενώ υποστήριξε ότι, «εάν ασκούσα επιρροή θα αξιοποιούμην ως Γενικός Γραμματέας ή Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή θα ήμουν σε Επιτροπές κρίσιμες και μείζονος σπουδαιότητας, όχι ότι είμαι σε υποδεεστέρας, είμαι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αντεγκληματικής Πολιτικής, θα ήμουνα στις κυρίαρχες Επιτροπές τρόπον τινά. Αφενός μεν αυτό και αφετέρου δια των απόψεων και τοποθετήσεών μου, διότι όταν είχα μιλήσει εγώ και αυτά πρεσβεύω, ανέφερα την επιτομή του Δημοκρατικού Συνταγματικού Πατριωτισμού αναπαράγοντας τις θεωρίες του Χάμπερμας που αυτά ουσιαστικά κατοχυρώνονται ρητώς στην παράγραφο 2 και 4 του άρθρου 120».

Ο κ. Δημητροκάλης αντίθετα, μπήκε στην ουσία, υποστηρίζοντας ότι, «εξαπάτηση των εκλογέων δεν έγινε βέβαια. Υπήρξε μία στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και ήταν φανερή, όπως για παράδειγμα του κ. Ζαχαριάδη προς τον κ. Δούκα στον Δήμο της Αθήνας, όπου και αυτή ήταν φανερή. Το εκλογικό σώμα ψήφισε με αυτόν τον τρόπο και λόγω της στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη, άλλοι μπορεί θετικά, άλλοι μπορεί αρνητικά, γιατί στήριξε ο κ. Κασιδιάρης, όμως ήταν φανερή».

Μάλιστα, η στάση του κ. Δημητριάδη προκάλεσε ερωτήσεις από βουλευτές .

Αναλυτικά τα πρακτικά της Επιτροπής Δεοντολογίας

Διαβάστε τα πρακτικά της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Κ ́- ΣΥΝΟΔΟΣ Α ́

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185