Συναγερμός στην Ιταλία: Βρυχάται το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης - Το σχέδιο εκκένωσης
Συναγερμός στην Ιταλία: Βρυχάται το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης - Το σχέδιο εκκένωσης

Συναγερμός στην Ιταλία: Βρυχάται το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης – Το σχέδιο εκκένωσης

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η ιταλική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για μια έκρηξη, αν και απίθανη, στο Campi Flegrei – μια ηφαιστειακή ζώνη κοντά στην πόλη Ποτσουόλι λίγο έξω από τη Νάπολη.

Στην περιοχή καταγράφηκαν περίπου 500 σεισμοί από τον Οκτώβριο και στο τέλος Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ προκάλεσε συναγερμό μετά από άλλους 1.000 μικρότερους.

Ήταν η ισχυρότερη δόνηση στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια. «Εδώ γίνονται ασταμάτητοι σεισμοί», είπε πρόσφατα στη Wall Street Journal ο Λούκα Αβέρνα, ένας αλιέας μερικής απασχόλησης, καθώς εργαζόταν στο μικρό του σκάφος κατά τη διάρκεια ενός σεισμού 3,6 Ρίχτερ αυτόν τον μήνα. «Το έχουμε συνηθίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φοβόμαστε».

Υπάρχουν περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι στο Ποτσουόλι. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε έκρηξη στο Campi Flegrei ήταν το 1538 με τους σεισμούς να συνδέονται με σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας κάτω από την επιφάνεια. «Ακόμη και αυτοί οι μικροί (σεισμοί) μας κάνουν να φοβόμαστε», είπε η μητέρα δύο παιδιών Aναμαρία Σκάρντι τον περασμένο μήνα. «Ανησυχούμε γιατί (υποτίθεται ότι) θα φύγουμε. Αλλά πού να πάμε; Αυτή είναι η κατάσταση. Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Ενώ οι ειδικοί είπαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης, εξακολουθεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ιταλία ότι άλλες τοποθεσίες με σούπερ ηφαίστεια – όπως το Yellowstone – δεν χρειάζεται να ανησυχούν. «Η διαφορά είναι ότι στο Yellowstone, αν νομίζετε ότι πλησιάζει έκρηξη, μπορείτε να στείλετε τους τουρίστες σπίτι και να κλείσετε το πάρκο για τέσσερα χρόνια», δήλωσε στη WSJ ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Νάπολης Alessandro Iannace. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με το Campi Flegrei. Zει πάρα πολυς κόσμος εκεί».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η δραστηριότητα προκαλεί ανύψωση και καθίζηση του εδάφους που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα κτίρια. Οι αρχές φέρεται να έχουν μοιράσει φυλλάδια με τίτλο «Δεν το διακινδυνεύω» που περιέχουν πληροφορίες εκκένωσης. Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης εντοπίσει οδούς διαφυγής, αν και οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι θα υπήρχε συμφόρηση σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης εκκένωση.

«Αν θέλετε να ζήσετε στο Ποτσουόλι, πρέπει να μάθετε να συγκατοικείτε με το ηφαίστειο», δήλωσε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος καταστήματος ρούχων Ρομπέρτο Μαρότα. «Πάντα το σκέφτεσαι, ακόμα κι όταν κοιμάσαι. Αν η γυναίκα μου μετακινηθεί στο κρεβάτι, σηκώνομαι και σκέφτομαι ότι είναι σεισμός».

 

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις