Ελένη Βατσινά: Στη Βουλή το «λουκέτο» στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ
Ελένη Βατσινά: Στη Βουλή το «λουκέτο» στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ

Ελένη Βατσινά: Στη Βουλή το «λουκέτο» στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ερώτηση από τη βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και στην Κρήτη, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, αναδεικνύονται οι παθογένειες και στο ΠΑΓΝΗ, που είναι πολυάριθμες και αφήνουν εκτεθειμένο ένα μεγάλο αριθμό ασθενών.

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, για την οποία ήδη από το καλοκαίρι του 2023, προοιωνίζονταν δυσμενείς εξελίξεις, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ.Βατσινά, οι εργαζόμενοι στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, γεγονός που οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας της μονάδας, μετά από 10 χρόνια προσφοράς.

Όπως επισημαίνεται, οι εργαζόμενοι ήδη προ 4μήνου είχαν κρούσει "καμπανάκι" ενόψει της λήξης των συμβάσεών τους και της έλλειψης χρηματοδότησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας, ωστόσο λύση δεν ήρθε ποτέ!

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού στα εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ, η παύση λειτουργίας της Κινητής Μονάδας εξαναγκάζει τους ασθενείς στην Ιδιωτική Υγεία, η κ.Βατσινά απευθύνει σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό αναφορικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην Κινητή Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας αλλά και – κυρίως – την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στη Μονάδα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

ΘΕΜΑ: «Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΠΑΓΝΗ»

Κύριε Υπουργε, 

Είναι γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί ο τομέας της Υγείας και η επιδερμική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των Δημοσίων Νοσοκομείων. Ιδίως στην επαρχία τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν εικόνα εγκατάλειψης με υποστελέχωση και υποδομές που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων, ούτε στις βασικές ειδικότητες.

Από την αρχή της θητείας σας έχει επισημανθεί απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς ότι το ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) αντιμετωπίζει σπουδαία προβλήματα λειτουργίας, όπως το κλείσιμο της μοναδικής παιδοψυχιατρικής μονάδας του νησιού, καθώς και οι αποκαρδιωτικές εικόνες φιλοξενίας ασθενών σε ράντζα στην Ψυχιατρική ενηλίκων.

Τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με τους εργαζομένους στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας να παραμένουν απλήρωτοι για 3 μήνες, με  αποτέλεσμα την επιγενόμενη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας, μετά από 10 χρόνια προσφοράς.

Εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους και την απουσία χρηματοδότησης που θα εξασφάλιζε τη συνέχιση λειτουργίας μιας απαραίτητης μονάδας που επισκέπτεται 7 κέντρα υγείας του νομού και εξυπηρετεί πάνω από 4.000 ασθενείς. 

Οι όποιες μέχρι σήμερα προσπάθειες συνέτειναν στην συγκάλυψη του θέματος και στην υποσχεσιολογία ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ελπίζοντας σε λύσεις που δεν ήλθαν ποτέ

Οι συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας θα είναι τραγικές αφού οι εναπομείναντες δομές ψυχικής υγείας στην πόλη του Ηρακλείου είναι ανεπαρκέστατες λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Παράλληλα, στα εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα ραντεβού. Συνεπώς οι δημόσιες δομές της πόλης είναι αδύνατον να καλύψουν τους ασθενείς της και ο μέσος πολίτης στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα ή αναγκάζεται να βρεθεί χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Είναι αυτονόητο το πόσο καταστροφική για την πορεία του ψυχικά ασθενούς είναι η παρούσα κατάσταση: αντί να προσφέρεται ένα περιβάλλον σταθερότητας, απαραίτητη για την πορεία της υγείας τους, προσφέρεται αβεβαιότητα και αδιέξοδες καταστάσεις.

Για τους λόγους αυτούς,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Θα προχωρήσετε στην καταβολή δεδουλευμένων των απλήρωτων εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας; 
  2. Θα ανανεώσετε τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων αυτών μέχρι την προκήρυξη μόνιμων θέσεων;
  3. Σε ποιές πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προβείτε για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ;

 

Η Βουλευτής

Ελένη Βατσινά

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις