Στη Βουλή από την Ελένη Βατσινά, τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους στο ΕΑΚΗ

Στη Βουλή από την Ελένη Βατσινά, τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους στο ΕΑΚΗ

Ερώτηση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού από τη βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

Στη Βουλή φέρνει, με ερώτησή της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στο Εθνικό ΑΘλητικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στην ερώτησή της η κ.Βατσινά σημειώνει ότι παρά το ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι κατέκτησαν, με δικαστική απόφαση, τη συνέχιση της εργασίας τους στο ΕΑΚΗ μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, η νέα Διοίκηση του Κέντρου προσέβαλε την προσωρινή απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει οι συμβασιούχοι, και ως σήμερα δεν τους έχει πληρώσει για τους περίπου 2,5 μήνες εργασίας τους, ούτε έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. 

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και με την καθοριστική συμβολή των εν λόγω εργαζομένων, οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες.

Απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Αθλητισμού, η Ελένη Βατσινά ρωτά αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τα ένσημα των απλήρωτων συμβασιούχων του ΕΑΚΗ και ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Κέντρου με εργαζόμενους.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

ΘΕΜΑ: «Απλήρωτοι για 78 ημέρες οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου»

Κύριε Υφυπουργέ, 

Η λάμψη του Αθλητικού γεγονότος των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο επισκιάζεται από τη σπουδαία διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου που με άριστο επαγγελματισμό συνέδραμαν στις αθλητικές αυτές εκδηλώσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΑΚΗ) ως ΝΠΔΔ εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ιδρύθηκε το 2000. Προήλθε από τη συγχώνευση του Εθνικού Σταδίου Ελευθερίας και του Παγκρήτιου Εθνικού Σταδίου και έχει στην κατοχή του Γήπεδα Αντισφαίρισης, το Ανοιχτό Κολυμβητήριο, το Κλειστό Γυμναστήριο Λίντο και το Στάδιο Ελευθερίας, γήπεδα που αποτελούν κοιτίδες του Αθλητισμού στο Ηράκλειο.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ξεκίνησαν την εργασία τους στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΑΚΗ) με 12μηνη σύμβαση τον Μάιο 2022. Η ορισμένου χρόνου σύμβασή τους έληγε τον Μάιο του 2022. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα αρμόδια Δικαστήρια και με Ασφαλιστικά μέτρα (προσωρινή Διαταγή) πέτυχαν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΕΑΚΗ μέχρι το Μάρτιο του 2024.

Μετά τις εθνικές εκλογές τοποθετήθηκε νέα διοίκηση στο ΕΑΚΗ, η οποία θεώρησε ορθό και ηθικό να προσβάλει την προσωρινή απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει οι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εργάζονται, έχοντας όμως εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων για χρονικό διάστημα περίπου 2,5 μηνών (78 ημερών), στο διάστημα δε αυτό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και συμβολή τους η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.

Οι εργαζόμενοι για το χρονικό διάστημα αυτό ουδέποτε αποζημιώθηκαν, ούτε τους καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Πρόκειται για 19 συμβασιούχους κυρίως της ειδικότητας των φυλάκων που παραμένουν απλήρωτοι και έχουν προσφύγει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αναζητώντας τη δικαίωσή τους.

Για τους λόγους αυτούς,

Ερωτάσθε κ. Υφυπουργέ :

 

  1. Θα προχωρήσετε στην καταβολή δεδουλευμένων και των ενσήμων των απλήρωτων συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΑΚΗ;
  2. Έχει συμπεριληφθεί στις επιχορηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το ποσό που αντιστοιχεί στην πληρωμή των μισθών και των εισφορών τους και για πόσους μήνες εργασίας έχετε εγκρίνει σχετικό ποσό στην επιχορήγηση και δυνάμει ποιας δικαστικής αποφάσεως; 
  3. Σε ποιές πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προβείτε για την εργασιακή ενίσχυση του ΕΑΚΗ; 

 

Η Βουλευτής

 

Ελένη Βατσινά

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις