Σύνοδος Κορυφής: Το ελληνικό σχέδιο 4 σημείων για το Μεσανατολικό – Κόντρα στους «27» που ψάχνουν κοινά αποδεκτή διατύπωση
Σύνοδος Κορυφής: Το ελληνικό σχέδιο 4 σημείων για το Μεσανατολικό – Κόντρα στους «27» που ψάχνουν κοινά αποδεκτή διατύπωση

Σύνοδος Κορυφής: Το ελληνικό σχέδιο 4 σημείων για το Μεσανατολικό – Κόντρα στους «27» που ψάχνουν κοινά αποδεκτή διατύπωση

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, στις Βρυξέλλες συναντώνται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εμφανίζονται ήδη διχασμένοι για τον πόλεμο στη Γάζα. «Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ νωρίτερα επικοινώνησε με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Μαρίνα Παπαδάκη, η Αθήνα επιδιώκει να αναδείξει -σε κάθε ευκαιρία- τον ρόλο του αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής. «Μόνο μια πολιτική λύση δύο κρατών θα μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη Ισραήλ και Παλαιστίνης» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μαχμούτ Αμπάς. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Eπανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και την θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους ελάχιστους ηγέτες που συμμετείχαν το Σάββατο στη Σύνοδο στο Κάιρο με τη συμμετοχή κυρίως ηγετών από τον αραβικό κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την ανάγκη να υπάρχει ανοικτή μία οδός προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και έκανε λόγο για μία «ανθρωπιστική παύση» παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο θέση και στη διαφαινόμενη διαφωνία των 27 της Ευρώπης.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σχετίζεται και με το άλλο κρίσιμο θέμα της Συνόδου, το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη για μία στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Στο άλλο μεγάλο θέμα, που δεν είναι άλλο από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική θέση για πρόσθετους πόρους, ιδίως για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μία συνολική προσπάθεια του ελληνικού λαού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα και το σήμα για τη συνέχιση με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Τα 4 βασικά σημεία της ελληνικής θέσης για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του ανέφερε τα τέσσερα βασικά σημεία που συνοψίζουν τη θέση της Ελλάδας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θέση της Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία. Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μια πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του. Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Γι’ αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μια ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς, οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Τρίτο σημείο, υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή. Τέταρτο σημείο: η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο τελικά μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι για τη διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων που μπορεί να βγει και τα ξημερώματα, ανθρωπιστικές παύσεις ή παύση που θα είχε την έννοια της εκεχειρίας αλλά και για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ακόμη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά στη μάχη των λέξεων με τα κράτη-μέλη να διαφωνούν για το εάν θα υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα ή ανθρωπιστική παύση. Κι αυτό διότι κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία λένε όχι στη φρασεολογία “ανθρωπιστική παύση” διότι κάτι τέτοιο θα είχε τη σημασία της εκεχειρίας και είναι σαν να αναιρείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό όπως τονίζεται στο διεθνές δίκαιο. Φαίνεται λοιπόν με βάση το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων ότι θα γίνεται αναφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνονται κάποια «διαλείμματα» για να περνάει ανθρωπιστική βοήθεια. Πριν από λίγο ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε ότι δεν έχει σημασία αν θα το πούμε «παράθυρο ή παύση» σημασία έχει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ αναφέρει ότι στα συμπεράσματα θα αναφέρεται ότι έγινε μία στρατηγική συζήτηση. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά στα τρομοκρατικά χτυπήματα, στις Βρυξέλλες και στη Γαλλία, αναμένεται να υπογραμμιστεί η ανάγκη για καταπολέμηση των διακινητών και η συνεργασία με τρίτες χώρες κάτι που συνδέεται με τις επιστροφές.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185