Ισραήλ: Θα ενταθούν οι επιθέσεις ως προετοιμασία της επόμενης φάσης – Ελπίδες για απελευθέρωση ομήρων δίνει το Κατάρ
Ισραήλ: Θα ενταθούν οι επιθέσεις ως προετοιμασία της επόμενης φάσης – Ελπίδες για απελευθέρωση ομήρων δίνει το Κατάρ

Ισραήλ: Θα ενταθούν οι επιθέσεις ως προετοιμασία της επόμενης φάσης – Ελπίδες για απελευθέρωση ομήρων δίνει το Κατάρ

Ανθρωπιστική εκεχειρία ζήτησε ο ΟΗΕ

Σε εγρήγορση και αυξημένη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Όλοι έχουν πάρει θέσεις μάχης στα σημεία που έχει κρίνει ο ισραηλινός στρατός πως είναι κομβικής σημασίας. Όπως περιέγραψε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, στα σύνορα με τη Γάζα, σε κάθε είσοδο υπάρχουν check point, όπου ελέγχουν διαβατήρια και ταυτότητες κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα.

Ακόμα, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, υπάρχει εκνευρισμός και ένταση στους Ισραηλινούς ακόμα και στους ελέγχους. Συνεχείς είναι την ίδια στιγμή οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

Μετά την σημερινή αργία, πολλοί τοποθετούν την έναρξη των επιχειρήσεων τις επόμενες ώρες, ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Επίσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου στο Νότιο Ισραήλ και αποδοκιμάστηκε από πολίτες. O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο αργά το βράδυ του Σαββάτου με θέμα την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί τοποθετούν την έναρξη των επιχειρήσεων τις επόμενες ώρες, ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Επίσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός στο Νότιο Ισραήλ και αποδοκιμάστηκε από πολίτες. O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ του Σαββάτου με θέμα την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές ως προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου.«Θα ενταθούν οι επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του πολέμου», είπε ο Χαγκάρι, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια «για την ασφάλειά τους».

Μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο Yifat Shasha-Biton, δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση σότι θα πρέπει να υπάρξει μια «ζώνη ασφαλείας» στη Γάζα για να κρατήσει τους Παλαιστίνιους μακριά από τα σύνορα.

Κατάρ: «Σύντομα η απελευθέρωση των ομήρων»

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανο- ισραηλινών το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

Οι δύο γυναίκες – μάνα και κόρη -επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.

Περίπου 200 όμηροι — Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας — απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.

H Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων που είναι μέλη του στρατού του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν: Δέσμευση ότι η βοήθεια στη Γάζα θα συνεχιστεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό, την ιατρική περίθαλψη, χωρίς εκτροπή από τη Χαμάς, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές για να διατηρήσουμε σε λειτουργία το συνοριακό πέρασμα της Ράφας ώστε να καταστεί δυνατή η συνεχής μεταφορά της βοήθειας”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να “διευκολύνει τη δυνατότητα των Αμερικανών πολιτών και των στενότερων μελών της οικογένειάς τους να βγουν με ασφάλεια από τη Γάζα” μέσω της Αιγύπτου.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα καθώς ύστερα από 15 ημέρες αποκλεισμού πέρασαν μόλις 20 φορτηγά με βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας. Τα φορτηγά μετέφεραν 44.000 μπουκάλια πόσιμου νερού — αρκετά για 22.000 άτομα για μια μέρα, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.

Έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία

“Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά”, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επισημαίνουν ότι «οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών θα σταλεί στη Γάζα την Κυριακή «βάσει ενός μηχανισμού επιθεώρησης που θα επιτρέψει να αυξηθούν οι παραδόσεις».

Ο ΟΗΕ επιμένει ότι 100 φορτηγά καθημερινά χρειάζονται για την κάλυψη βασικών αναγκών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει «ολική πολιορκία» σε αντίποινα για μια θανατηφόρα εισβολή μαχητών της Χαμάς.

Δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσαν ότι οι εκτενείς διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και τον ΟΗΕ για να επιτραπεί η παράδοση καυσίμων στα νοσοκομεία απέφεραν μικρή πρόοδο.

Περισσότερα από 200 φορτηγά που μεταφέρουν 3.000 τόνους βοήθειας περιμένουν εδώ και μέρες κοντά στη Ράφα της Αιγύπτου.

Πέντε νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω ελλείψεων καυσίμων και ζημιών από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Απώλειες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Θύματα αναφέρθηκαν κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσει πυρά με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Στο νότιο Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι τέσσερις από τους μαχητές της σκοτώθηκαν. Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ένα νεκρό.

Στο βόρειο Ισραήλ, πλήγμα στην περιοχή Margaliot των συνόρων τραυμάτισε δύο Ταϊλανδούς εργάτες.

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στις μάχες και το τίμημα θα είναι βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ. Στο νότιο Λίβανο, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσε την «αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση» και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι την Παρασκευή, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ» στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου.

Επικοινωνία Ερντογάν με τον επικεφαλής της Χαμάς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγε, είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και ότι οι τραυματίες θα μπορούν να περιθάλπονται στην Τουρκία, αν χρειαστεί, και ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη λύση χωρίς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Κινδύνεψε το συνεργείο της ΕΡΤ – Η περιγραφή της δημοσιογράφου Ευτυχίας Πενταράκη

«Σήμερα διαπιστώσαμε μία ένταση και εκνευρισμό από τους Ισραηλινούς, και έχει αλλάξει η στάση τους απέναντί σε όλους τους δημοσιογράφους που επιχειρούν και προσπαθούν να φτάσουν κοντά και να δουν τι γίνεται με τα στρατεύματα που έχουν πάρει θέσεις μάχης» ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη. Όπως περιέγραψε πηγαίνοντας σε ένα σημείο από αυτά στα οποία έχει βρεθεί αρκετές φορές και ρωτώντας προκειμένου το συνεργείο της ΕΡΤ να τραβήξει κάποια πλάνα, η απάντηση που έλαβε ήταν: «Όχι, φεύγετε από εδώ, έχει κηρυχτεί στρατιωτική περιοχή».

Στη συνέχεια η Ευτυχία Πενταράκη με το συνεργείο της ΕΡΤ μπήκανε στο αμάξι και τότε τους πλησίασε ένα άλλο αυτοκίνητο, με τον οδηγό εκνευρισμένο να τους λέει: «Τι θέλετε εδώ, φύγετε απο εδώ». Καθώς έφευγαν, η δημοσιογράφος είπε στον οπερατέρ Κάρλο Ρούβιο να σηκώσει την κάμερα και να τραβήξει ένα πλάνο. Τότε το αμάξι που τους ακολουθούσε πυροβόλησε πάνω απο το δικό τους, προκειμένου να τους δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Για το Ισραήλ, δύο εβδομάδες πολέμου κλείνουν με 1.400 νεκρούς, 4.600 τραυματίες, 21ο ομήρους και 6.900 εκτοξεύσεις ρουκετών.

Για τη Γάζα, οι απώλειες ανέρχονται σε 4.300, 3.561 είναι οι τραυματίες και 13.000 τα κατεστραμμένα σπίτια με πλήγματα από 6.000 βόμβες.

 

ertnews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις