Στην 1η ΤΟΜΥ Ηρακλείου Ξανθός – Ηγουμενίδης
Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ και οργανική ένταξη τους στο ΕΣΥ
Επίσκεψη στην 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ηρακλείου, πραγματοποίησαν ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης. Στη συνάντηση που είχαν με τους οικογενειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας της δομής, αναδείχθηκε ο πολύ σημαντικός ρόλος αυτών των δομών στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ κατά στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και η μεγάλη αβεβαιότητα των εργαζομένων τους για το μέλλον και την προοπτική των ΤΟΜΥ μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκαν στη διεθνώς αναγνωρισμένη ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν πολιτικές καθολικής και ισότιμης κάλυψης, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα, στην κατ’ οίκον φροντίδα και στη διασύνδεση με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Αυτή ακριβώς τη νέα φιλοσοφία υπηρετούσε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4486/2017), με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της διεπιστημονικής ομάδας υγείας και των αποκεντρωμένων πρωτοβάθμιων δομών (ΤΟΜΥ) στα αστικά κέντρα. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπονόμευσε το ρόλο της ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, περιόρισε την εμπλοκή των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) μόνο στη δειγματοληψία διαγνωστικών τεστ και στον εμβολιασμό, δεν τις στήριξε με προσωπικό αλλά, αντίθετα, σε πολλές περιοχές τις αποψίλωσε μετακινώντας γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Ειδικά για τις ΤΟΜΥ, το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε από την -αποτυχημένη – προσπάθεια να κλείσουν, στην πλήρη εγκατάλειψη τους μέχρι να λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, αυτό το νέο μοντέλο έχει αξιολογηθεί θετικά από ειδική ομάδα εξωτερικών αξιολογητών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ) και αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ που το χρηματοδοτεί, η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του. Είναι χαρακτηριστικό των εμμονών και των ιδεοληψιών της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας το γεγονός ότι 9 μήνες μετά την προκήρυξη πρόσληψης 1.935 ατόμων με σκοπό τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (ΑΔΑ: 62ΤΡ465ΦΥΟ-ΓΛΨ, 19/03/2021), δεν έχουν ακόμα προκύψει ούτε οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την προοπτική αυτών των αναγκαίων δομών ΠΦΥ. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πρόσφατα ότι έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 300 οικογενειακοί γιατροί γι’ αυτήν την προκήρυξη, οι οποίοι αν είχαν προσληφθεί θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προνοσοκομειακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Οι κκ. Ξανθός και Ηγουμενίδης τόνισαν ότι σήμερα απαιτείται η απρόσκοπτη συνέχιση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, η άμεση πρόσληψη των υγειονομικών που έχουν κάνει αίτηση στην τελευταία προκήρυξη και, κυρίως, η ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, διασφαλίζοντας παράλληλα την οργανική τους ένταξη, καθώς και όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σ’ αυτές, στο ΕΣΥ.