Σε λειτουργία έως το τέλος του 2023 πλατφόρμα που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ροή αίματος σε όλη την Ελλάδα
Σε λειτουργία έως το τέλος του 2023 πλατφόρμα που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ροή αίματος σε όλη την Ελλάδα

Σε λειτουργία έως το τέλος του 2023 πλατφόρμα που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ροή αίματος σε όλη την Ελλάδα

Έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται πρόγραμμα του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο λεπτομερώς τη ροή των συνολικών αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να έχει πλήρη εικόνα ανά πάσα στιγμή από όλες τις νοσηλευτικές μονάδες αιμοδοσίας, προκειμένου όταν υπάρχει ανάγκη σε κάποιο σημείο της επικράτειας, να καλύπτεται με άμεση μεταφορά αίματος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο FM «αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας, γιατί μέχρι στιγμής καμία μονάδα αιμοδοσίας δεν μπορούσε να διασυνδεθεί με καμία άλλη. Και ήταν ένα τεράστιο έλλειμμα, όχι μόνο στη διαχείριση του αίματος, αλλά και στη χάραξη της στρατηγικής, ώστε να έχουμε επάρκεια. Το κόστος του προγράμματος είναι 2,9 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση έχει γίνει από το ΕΣΠΑ».

Παράλληλα, ο κ. Κατσίβελας ανακοίνωσε ότι στο ΕΚΕΑ κατασκευάζεται και αναμένεται εντός διμήνου να έχει ολοκληρωθεί εργαστήριο για τον ορολογικό έλεγχο, δηλαδή τη μέτρηση αντισωμάτων, για ασθένειες που μεταδίδονται με τη μετάγγιση αίματος. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα πρωτοποριακό έργο με πλήρη αυτοματοποιημένη διαδικασία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, που θα συμβάλλει στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας.

Συνεργασία ΕΚΕΑ – Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Στο ερώτημα αν γίνεται αγοραπωλησία αίματος ο κύριος Κατσίβελας απαντά: «Στη χώρα μας απαγορεύεται ρητά εκ του νόμου και η εθελοντική αιμοδοσία είναι το πρόταγμα της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο υπάρχει συνεργασία του ΕΚΕΑ με τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, από τον οποίο προμηθευόμαστε 20.000 μονάδες το χρόνο, για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Το ελληνικό κράτος σε αυτή την περίπτωση πληρώνει το κόστος επεξεργασίας, το οποίο είναι αντίστοιχο του κόστους με αυτό που θα είχαμε, αν είχαμε τις μονάδες αυτές στη χώρα μας». Όσον αφορά την αμειβόμενη αιμοδοσία ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ αναφέρει ότι στην Αμερική προωθείται η αμειβόμενη εθελοντική αιμοδοσία. «Είναι κάτι που εμείς δεν το θέλουμε και η αντίληψη που υπάρχει στην Ευρώπη είναι ότι επιλέγουμε το εθελοντικό αίμα, διότι όταν ο ενσυνείδητος αιμοδότης έρθει στην αιμοδοσία, είναι βέβαιο ότι θα δώσει ακριβή στοιχεία, γιατί δεν έχει κανένα προσωπικό όφελος. Κατά συνέπεια ελαχιστοποιείται έως και μηδενίζεται η πιθανότητα να έχουμε ένα αρνητικό σύμβαμα στον δέκτη του αίματος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185