«Πέντε δις ευρώ η καταστροφή στη Θεσσαλία»
Το ένα μετά το άλλο τα ΜΜΕ στα Βαλκάνια αναμεταδίδουν με εμπλουτισμένο ρεπορτάζ τις αναφορές του BBC για τις καταστροφές στην Ελλάδα από τις πλημμύρες.
Τελευταία η σέρβικη «Blic» αναφέρει:
«Η Ελλάδα συνοψίζει τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλέον εκτιμάται ότι φτάνουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ!
Τεράστιες είναι ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το κεντρικό τμήμα της χώρας λόγω της καταιγίδας Daniel στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να κοστίσει στην ελληνική οικονομία έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολόκληρες καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ντομάτας και μήλων, ενώ μεγάλος αριθμός βοοειδών πνίγηκε.
Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των ελληνικών φυτειών βαμβακιού καταστράφηκε και πάνω από 200.000 ζώα και πουλερικά χάθηκαν από τις πλημμύρες.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι μόνο οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να κοστίσουν στην ελληνική οικονομία έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι ο θεσσαλικός κάμπος, στην κεντρική Ελλάδα.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολόκληρες καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ντομάτας και μήλων, ενώ μεγάλος αριθμός βοοειδών πνίγηκε
Η Θεσσαλία είναι μια από τις κύριες αγροτικές περιοχές της χώρας και εκφράζονται φόβοι ότι οι καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα.
Περίπου το 20 τοις εκατό της γεωργικής γης συγκεντρώνεται σε αυτή την περιοχή και είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε γρήγορη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς
Σε ομιλία του αμέσως μετά την καταστροφή, είπε ότι η Ελλάδα έχει την οικονομική δυνατότητα και έναν μηχανισμό ταχείας ανακούφισης, ώστε οι άνθρωποι να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να επισκευάσουν τα σπίτια τους και να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ο Σπυρίδων Κίντσιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στο BBC:
-Αυτή τη στιγμή έχουμε ζημιές σε οικιστικές υποδομές, καθώς και σε κοινόχρηστες υπηρεσίες, δρόμους, σχολεία, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.ο.κ. Εάν δεν καταφέρουμε να τα αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό, τότε θα έχουμε ένα πρόβλημα που θα αναγκάσει τους ανθρώπους να πάνε κάπου αλλού για να ζήσουν – δήλσε ο Κίντσιος.
Ανακοίνωσε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η μαζική μετανάστευση του πληθυσμού από τα χωριά στις μεγάλες πόλεις.
– Υπολογίζω ότι, αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, τότε το άμεσο κόστος για την ελληνική οικονομία θα ήταν περίπου τέσσερα με πέντε δισ. ευρώ. Και το μακροπρόθεσμο κόστος θα ήταν τριπλάσιο – τόνισε ο Έλληνας ειδικός.
πηγή: in.gr