Οι καλύτερες αλμυρές συνταγές με σύκα
Το καλοκαίρι είναι γεμάτο χρώματα, αρώματα και γεύσεις φρούτων, αλλά ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού έχει σίγουρα για πολλούς τη γεύση του σύκου.
Σύκο, το ελληνικό και αυγουστιάτικο
Ο Αύγουστος -και όλοι οι μήνες του καλοκαιριού- προσφέρουν αφθονία φρούτων. Ένα από τα πιο αγαπημένα είναι το σύκο που στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, το Πήλιο και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και συναντάται σε διαφορετικές ποικιλίες με πληθώρα τοπικών ονομάτων, αλλά και σε πολλές παραδοσιακές συνταγές.
Θρεπτικό και νόστιμο, το σύκο καταναλώνεται τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο όλο τον χρόνο, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητό και ευρέως γνωστό ως παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα. Παρόλα αυτά, το σύκο ταιριάζει μοναδικά και με αλμυρές γεύσεις, όπως το τυρί και τα αλλαντικά, γι΄αυτό μπορεί να μπει σε σαλάτες, σε πίτες, τάρτες αλλά και σε κύρια πιάτα.
Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τις καλύτερες αλμυρές συνταγές με φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα, από μαρμελάδες και σαλάτες μέχρι ζύμες και σνακ για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σύκο σε κάθε σας γεύμα.
Αλμυρές μαρμελάδες
Chutney Σύκου
Τα chutneys δίνουν μια διαφορετική νότα στο τραπέζι συνοδεύοντας κρέατα, πουλερικά, τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά και λαχανικά. Τώρα λοιπόν που τα σύκα είναι στα καλύτερά τους, τα κάνουμε chutney!
Υλικά
- 400γρ. σύκα καθαρισμένα, σε μέτρια κομμάτια
- 60γρ. μαρμελάδα σύκου
- 60γρ. σταφίδες ξανθές
- 60γρ. ζάχαρη καστανή
- 60ml ξύδι από κόκκινο κρασί
- 60ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο ή ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κουτ. γλυκού κάρι
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζετε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία όλα τα υλικά εκτός από τα σύκα για 15 λεπτά.
Βήμα 2
Στη συνέχεια προσθέτετε τα σύκα και αφήνετε το μίγμα να βράσει για 20 λεπτά ακόμη.
Βήμα 3
Μεταφέρετε το καυτό chutney σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε αεροστεγώς. Το αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.