Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του
Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του

Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του

Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα ή ήδη έχεις; Ό,τι και να ισχύει, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα και για τη σωστή τους συντήρηση. Πάμε να τα δούμε.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω του νέου προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα από 95.000 νοικοκυριά να αποκτήσουν σε χαμηλότερη τιμή μια συσκευή που όχι μόνο θα τους εξοικονομήσει αρκετά χρήματα αλλά θα προστατέψει και το περιβάλλον.

Το να αποκτήσεις και να εγκαταστήσεις έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αποτελεί μια επένδυση που από τον πρώτο χρόνο κιόλας πρόκειται να σε βοηθήσει να κρατήσεις στον κουμπαρά σου χρήματα τα οποία δεν θα είχες εάν εξακολουθούσες να έχεις στο σπίτι σου έναν ηλεκτρικό.

Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι εδώ, σκέψου ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για δύο άτομα θα εξοικονομήσει ετησίως περί τις 1300kWh, δηλαδή περισσότερα από 310€! Για μια οικογένεια 3 έως 5 ατόμων η εξοικονόμηση ενέργειας αγγίζει τις 2640kWh, κέρδος το οποίο μεταφράζεται σε 720€! Τέλος, σε ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 6 και άνω μέλη η εξοικονόμηση σε ετήσια βάση μέσω της χρήσης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα θα αγγίξει τις 3300kWh, δηλαδή περί τα 900€!

Όπως όλες όμως οι μεγάλες οικιακές συσκευές που αγοράζουμε και επιθυμούμε να κρατήσουν για αρκετά χρόνια καθώς αποτελούν μια επένδυση πρακτικά για το σπίτι μας, έτσι και ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται τη σωστή συντήρηση. Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειάζεται να προσέχεις.

Αρχικά, να σου πούμε ότι ναι μεν ένας ηλιακός είναι κατασκευασμένος να αντέξει σχεδόν για δυο δεκαετίες αλλά δεν πρόκειται να ζήσει και για πάντα. Όπως ένα κλιματιστικό ή ακόμη και το αυτοκίνητό σου χρειάζονται service ανά συγκεκριμένο διάστημα ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής τους, έτσι είναι αναγκαίο και για τον ηλιακό σου.

Πόσο συχνά όμως απαιτείται ένα service; Κοίταξε, θα είμαστε ειλικρινής. Το ιδανικό θα ήταν κάθε έναν χρόνο να διενεργείται ένα γενικό service από κάποιον ειδικό, αλλά μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος και στα δυο χρόνια. Βέβαια, ακόμα και εάν δεν παρατηρήσεις κάτι στη λειτουργία του, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είναι απαραίτητο αυτός να εξεταστεί από έναν τεχνικό. Μην ξεχνάς ότι ο ηλιακός σου εκτίθεται στα καιρικά φαινόμενα μόνιμα. Το συγκεκριμένο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστεί φθορές είτε στο μπόιλερ του είτε στους συλλέκτες του. Ακόμη, πέρα από τα ακραία ή μη καιρικά φαινόμενα ο ηλιακός σου είναι εκτεθειμένος και σε άλλα, όπως για παράδειγμα πουλιά ή ανθρώπινες απροσεξίες. Έτσι, καλό θα ήταν να τον παρατηρείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εάν αμφιβάλλεις για κάτι να ενημερώσεις έναν τεχνικό ώστε να προβεί σε ειδικό έλεγχο.

Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να γίνει στον πρώτο χρόνο ή χρόνια χρήσης είναι να αντικατασταθεί το ανόδιο μαγνησίου. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο υγρό που προστατεύει την δεξαμενή του νερού, το μπόιλερ σου δηλαδή, από τη διάβρωση λόγω ηλεκτρόλυσης. Ακόμη, είναι σημαντικό να δεις αν χρειάζεται αντικατάσταση ή συμπλήρωμα το αντιψυκτικό-αντιδιαβρωτικό υγρό του κλειστού κυκλώματος του συλλέκτη. Το αντιψυκτικό αυτό προστατεύει από το πάγωμα του νερού και τη συσσώρευση αλάτων στο κύκλωμα του ηλιακού συλλέκτη.

Γενικά, πρέπει να προσέχεις τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα καθώς πρωτίστως πρόκειται και για θέμα υγείας. Τι εννοούμε; Με τα χρόνια χρήσης μαζεύονται αρκετά άλατα, σκουριές αλλά και άλλες ουσίες οι οποίες μπορεί να αναμειχθούν με το νερό που φτάνει στη βρύση σου. Εάν δεν δώσεις τη δέουσα προσοχή στη συντήρησή του τότε έπειτα από κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς νερό με ολοένα και περισσότερη περιεκτικότητα στις επιβλαβείς ουσίες. Αν πάλι αυτό συμβαίνει για αρκετό καιρό τότε είναι σε θέση να προκαλέσει προβλήματα και στην υγεία σου. Επομένως, μην τον παρατήσεις στην τύχη του.

Ας σου αναφέρουμε συνοπτικά τις υπόλοιπες βασικές εργασίες συντήρησης που οφείλεις να γνωρίζεις:

  • καθαρισμός του πυθμένα του μπόιλερ από τα άλατα που το φθείρουν
  • καθαρισμός της χάλκινης αντίστασης από τα άλατα
  • αντικατάσταση της φλάντζας στεγανότητας για αποφυγή διαρροών
  • έλεγχος μόνωσης σωληνώσεων που φθείρονται με το χρόνο

Τέλος, η καλύτερη εποχή για τη συντήρηση του ηλιακού σου θερμοσίφωνα είναι ανάμεσα σε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Μετά δηλαδή από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πριν μπει ο χειμώνας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή newsit.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις