Κρητική σοφεγάδα με ρύζι
Η κρητική σοφεγάδα δεν είναι άλλο από ένα τουρλού λαχανικών σε μια κατσαρόλα, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά και προσθέσουμε λίγο ρύζι, θα απολαύσουμε ένα απίστευτης νοστιμιάς μελωμένο φαγητό, που η γεύση του θα μας θυμίσει τα λατρεμένα γεμιστά!
Υλικά
Μερίδες: 4
60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
250 γρ. μελιτζάνες, χοντροκομμένες
2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
250 γρ. χυμό ντομάτας
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
650 γρ. ζεστό νερό
100 γρ. ρύζι γλασέ
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και 200 γρ. από το νερό και μαγειρεύουμε για 15΄, σε χαμηλή φωτιά.
Βήμα 2
Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 20΄ ακόμη μέχρι να μελώσει το φαγητό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Βήμα 3
Σερβίρουμε τη σοφεγάδα με λίγο μαϊντανό ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.