Παράταση στο Κτηματολόγιο για τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου
Παράταση στο Κτηματολόγιο για τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου

Παράταση στο Κτηματολόγιο για τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου

"Ανάσα" για χιλιάδες ιδιοκτήτες

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Νέα παράταση μέχρι τις 31-12-23 δόθηκε στην παραλαβή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κτηματογράφησης στους Δήμους Ηρακλείου Χερσονήσου και Μαλεβιζίου χωρίς την επιβολή προστίμου καθώς έληγε σήμερα η σχετική προθεσμία.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μέσα από ειδική ρύθμιση που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο και δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καταθέσει τις δηλώσεις τους με τα εμπράγματα δικαιώματα τους στη διαδικασία κτηματογράφησης, η οποία εξακολουθεί να εξελίσσεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά τα οποία δεν ξεπερνούν το 28%.

Η δήλωση των ιδιοκτησιών του κάθε πολίτη στη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δεν δηλωθούν τα περιουσιακά δικαιώματα από τον πραγματικό τους κάτοχο, θα αποτυπωθούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και προοπτικά μετά το πέρας ορισμένου χρόνου να καταλήγουν στα χέρια του κράτους και να μεταβιβάζονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «ορφανά» ακίνητα τα οποία αλλάζουν χέρια, όταν ο πραγματικός κάτοχος τους επιλέξει να γυρίσει την πλάτη του στην κτηματογράφηση, με αποτέλεσμα να χάνει την περιουσία του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σπεύσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου να καταθέσουν τους φακέλους των ιδιοκτησιών τους ώστε να μη βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με πολυετείς και κοστοβόρες διαδικασίες για να μπορέσουν να ανακτήσουν τα εμπράγματα δικαιώματα τους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία της κτηματογράφησης ώστε να έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής στις διαδικασίες προανάρτησης και ανάρτησης, που έπονται και εκεί να μπορέσουν να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που ενδεχομένως εντοπιστούν στην απόδοση των δικαιωμάτων τους, είτε ανέξοδα είτε με πολύ μικρό κόστος.

Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα πράγματα για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες που είναι θέμα ζωτικής σημασίας να δηλωθούν εγκαίρως, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα ακίνητά θα χάσουν την εμπορική τους αξία, αφού δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, να πουληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του ιδιοκτήτη.

Όπως είναι γνωστό, το Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου λειτουργεί καθημερινά 8.00 έως 15.00,
και βρίσκεται στο 1ο χλμ Εθνικής οδού Ηρακλείου – Μοιρών (Μενελάου Παρλαμά 119), περιοχή «Εσταυρωμένος», Τ.Κ.71410
Τηλέφωνα: 2810255800 & 2810256400,
e-mail: heraklion1@ktimaheraklion.gr  και  heraklion2@ktimaheraklion.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις