Λευτέρης Αυγενάκης: Αποκατάσταση της αδικίας για τους Κρητικούς παραγωγούς
Λευτέρης Αυγενάκης: Αποκατάσταση της αδικίας για τους Κρητικούς παραγωγούς

Λευτέρης Αυγενάκης: Αποκατάσταση της αδικίας για τους Κρητικούς παραγωγούς

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, εξήγησε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός για την Κρήτη και για όλη τη χώρα, ενώ συνδέεται με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, κάθως έχει αναμφίβολα θετικές επιπτώσεις πάνω στην ευρύτερη οικονομία. 

Σε συνέντευξη του στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα προτεραιότητας του υπουργείου του, όπως η αλλαγή λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, η νέα πολιτική για τη διαχείριση του νερού και την κατασκευή φραγμάτων στην Κρήτη, η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΤΟΕΒ, η υποστήριξη των νέων αγροτών και η αποζημίωση των αλιέων για τους λαγοκέφαλους.

Επίσης, αναφέρθηκε σε σχέδια βελτώσης και τη λειτουργία της Γεωργικής σχολής Μεσαράς.

Αναλυτικά

Αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε όσον αφορά τις επιδοτήσεις ότι η Κρήτη λαμβάνει συνολικά 450 εκατ ευρώ (178 το Ηράκλειο, 40 το Λασίθι, 153 τα Χανιά και 80 το Ρέθυμνο). Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την κακή λειτουργία του και τις αδικίες που υφίστανται οι Κρήτες παραγωγοί σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε ότι θα μπουν νέοι κανόνες με διαφάνεια και πολλούς ελέγχους.

Αναμόρφωση κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος όπως είπε ο κ. Αυγενάκης και θα αλλάξει πλήρως, καθώς παράγει μια σειρά από αδικίες. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή το φθινόπωρο θα αφορά στην αναμόρφωση του κανονισμού και στην επικαιροποίησή του ώστε μέχρι το τέλος του έτους να αλλάξει.

Θα υπάρχει όπως είπε μια βάση ασφαλίστρου και όταν ο παραγωγός θέλει να προσθέσει κινδύνους θα αυξάνεται ανάλογα το ποσό, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και με τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης.

Διαχείριση νερού – Κατασκευή μικρών μεγάλων φραγμάτων

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πλέον το νερό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα εξαιτίας της ξηρασίας της ανομβρίας και γι αυτό η διαχείρισή του θα είναι πρώτη προτεραιότητα.

Όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη 86 έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη, ανάμεσά τους 27 στο Ηράκλειο ύψους 29 εκατ ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το Φράγμα της Πλακιώτισσας , έργο ύψους 24 εκατ που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει κατασκευαστεί το 97%, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουν δοθεί και οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτητών ύψους 8,2 εκατ ευρώ που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά τον Πλατύ ποταμό απ όπου υδρεύεται η Μεσαρά και το νότιο Ρέθυμνο είπε ότι θα γίνουν δύο φράγματα, στο Γερακάρι και το Πλατύ, ύψους 170 εκατ και για το λόγο αυτό θα χρημοτοδοτηθεί μελέτη ύψους ενός εκατ. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης ή με δανειοδότηση από την Ευρωπαική τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι και η χρηματοδότηση πολλών μικρών φραγμάτων για να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και η αλλαγή λειτουργίας των ΤΟΕΒ με νέα πολιτική για τη διαχείριση του νερού.

Νέοι αγρότες

Στην Κρήτη είπε ο κ. Αυγενάκης έχουν δοθεί 27 εκατ ευρώ για επιλαχόντες νέους αγρότες του προγράμματος με την χρηματοδότηση να αφορά 2.500 νέους στο Ηράκλειο, 59 στο Λασίθι,166 στο Ρέθυμνο και 183 στα Χανιά

Αποζημίωση αλιέων για το λαγόψαρο

Ο υπουργός ανέφερε τις προσπάθειες που κάνει στην Ευρώπη ώστε να αποζημιώνονται οι ζημιές που υφίσταται ο εξοπλισμός των αλιέων μικρής κλίμακας της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας από το λαγοκέφαλο και επιδοτήσεις για την αλιεία του εισβολέα και γι αυτό έθεσε για πρώτη φορά επισταμένως στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας το θέμα ώστε στην επόμενη συνεδρίαση μέσα από μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα κατατεθεί να ληφθεί σχετική απόφαση.

Σχέδια Βελτίωσης

Όσον αφορά τα σχέδια βελτίωσης είπε ότι από την Κρήτη έχουν κατατεθεί 388 σχέδια για εκσυγχρονισμό των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλεύσεων

και συγκεκριμένα 28 στο Ηράκλειο με 7 εκατ, 85 στο Λασίθι με 8 εκατ, 186 στο Ρέθυμνο με 17,5 εκατ και 178 στα Χανιά με 16 εκατ ευρώ.

Επίσης έχει επιδοτηθεί η προώθηση του ελαιολάδου και της κρητικής διατροφής.

Γεωργική Σχολή Μεσαράς

Όσον αφορά τη Γεωργική σχολή Μεσαράς είπε ότι θα ενισχυθεί και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί μια πολύ μεγάλη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική σχολή Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων που στόχο έχει την ενίσχυση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις